Ágnes
-1 °C
2 °C

Jogosulatlanul működő online áruházak

2004.01.29. 16:46
A fogyasztóvédelmi szakemberek szerint az internetes áruházak jelentős része jogosulatlan kereskedelmi tevékenységet végez, és nem tájékoztatja kellőképpen a vevőket. A Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség ötven online kereskedelmi vállalkozást vizsgált meg.
A Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség (FvF) megállapította: a megvizsgált ötven internetes áruházból mindössze öt rendelkezik a megfelelő nyilvántartási számmal. A nyilvántartásba vétel nélkül megkezdett csomagküldő kereskedelmi tevékenység jogszerűtlen, és megsértheti a fogyasztók alapvető érdekeit. Így ugyanis a vállalkozás a hatóságok elől rejtve marad, ami alkalmat adhat a visszaélésre.

Az FvF a vizsgált ötven üzlet közül negyvenhat esetében állapított meg valamilyen információhiányt, pedig a hatályos jogszabályok különleges tájékoztatási kötelezettséget rónak az elektronikus kereskedelmi tevékenység gyakorlójára. Ezzel biztosítható ugyanis, hogy az internetes vásárlás során minden szükséges információt megkapjon a fogyasztó.

Hol a bolt?

Legtöbbször a vállalkozásokat sem lehetett azonosítnai, de sok esetben a szavatosságról és a jótállásról sem lehetett információt szerezni az áruházakban.

Az FvF a hiányosságok megszüntetése érdekében eljárásokat kezdeményezett, és a hatóság honlapján felhívta a figyelmet az elektronikus kereskedelemre vonatkozó fogyasztóvédelmi szabályokra.

A fogyasztóvédelmi hatóság elsősorban olyan üzleteket ellenőrzött, amelyekben könyveket és CD-ket, számítástechnikai és szórakoztató elektronikai termékeket, játékokat, mobiltelefonokat, gyógyhatású készítményeket és készételeket kínálnak.