Klaudia
-3 °C
3 °C

Önkormányzatok az interneten

2001.06.26. 08:34
Az internetes megjelenés egyre inkább fontossá válik az önkormányzatok világában is. A faluházak országos elterjedésével a legkisebb települések is az internetes elérhetőség lehetőségéhez jutnak; így nem is meglepő, hogy már sok falu és város rendelkezik saját honlappal. Ma ezek egyelőre leginkább reprezentációs és információadási feladatokat töltenek be.
A Webconsult felmérése szerint Magyarország 3157 önkormányzatából csupán 221-nek van önálló honlapja. Az elkészült honlapok több mint 90 %-a első generációs, elavult szoftvereket használó és interaktivitás nélküli. A maradék rendelkezik csak magasabb szintű alkalmazásokkal.

Mórahalom nem csinál tavaszt

Ebben a szektorban tapasztalt fő probléma a központi irányítás és az erőforrás biztosításának hiánya, amelyre jellemző, hogy a Belügyminisztérium nyilvántartásában még ennyi honlap sem szerepel. Egy központi stratégia kidolgozása szinte elengedhetetlen a ma már oly sokat emlegetett e-Magyarország megszületéséhez, illetve az e-európai integrációnak. Magyarországon is megszületett az e-kormányzati javaslat, amelyet rövid időn belül a parlament is tárgyal. Ennek okán és a digitális aláírás szeptemberi bevezetésével igen sürgetővé vált a magyar települések és térségek számára az internetes megjelenés.

A szakértői bázis azt tartja egyik legfontosabb feladatának, hogy a magyar helyi önkormányzatok és civil szervezetek internetes megjelenését nem csak az EU-hoz kell felzárkóztatni, hanem egyenesen világszínvonalú minőséget hozzon létre. A magyar önkormányzatok között egy kisebb település, Mórahalom rendelkezik igen figyelemreméltó példával www.morahalom.hu.

Az e-önkormányzat előnyei

Az egyik alternatíva, ha az adózók pénze nem feltétlen komplett papírhegyeket finanszírozna, hanem a települések egymással interneten vagy intraneten keresztül jelszóval védve kommunikálhatnak. A rendszer külön előnye, hogy a régi dokumentumok is pillanatok alatt visszakereshetők, és nem kell átböngészni a papírnyilvántartást. Az állampolgárok tetszését leginkább az okmányirodák műveleteit leegyszerűsítő alkalmazások és űrlapletöltési lehetőségek nyerhetnék meg. Sokan igazán hálásak lennének már csak a nyitvatartási idő kiírásáért is, vagy ha sorszámot interneten keresztül is lehetne igényelni.

Nyugat-Európában bevált gyakorlat, hogy a város irányítása a szakmai döntéseket nem feltétlenül önállóan hozza meg, hanem interneten keresztül bevonja a település értelmiségi rétegét is. Az alapvető információkon kívül sok esetben fel kell, hogy vállalja a helyi vállalatok információinak hozzáférhetőségét, pl. buszmenetrend, közérdekű telefonszámok, turista információk vagy akár a helyi könyvtár címjegyzéke.

Magyar kezdeményezések

Magyarországon találunk egy - kifejezetten az önkormányzatok és önkormányzati szakértők részére (www.lokalinfo.hu) kifejlesztett - oldalt, amely mintegy központi adatbázisként működik. A site információi egy nem túl drága előfizetés ellenében egyszerűen hozzáférhetők. Egy másik kezdeményezést is találunk (www.onkormányzat.hu), de ez még - ki tudja mióta - építés alatt van.