Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nyílt dokumentumszabványok alkalmazását kérik a kormánytól

2008.04.17. 16:45
A következő 4-5 évben 100-110 milliárd forintot takaríthatna meg az állam a nyílt szabványokon alapuló szoftverek használatára való áttéréssel; ez ügyben a Nyílt Dokumentumformátum Szövetség magyar tagozata petíciót adott át a Miniszterelnöki Hivatal Elektronikuskormányzat-központjában.

A márciusban alakult magyar tagozat azt követeli, hogy a költségvetési intézmények az európai gyakorlat mintájára haladéktalanul kezdjék meg az átállást az uniós normáknak megfelelő, úgynevezett Open Document Format szabványon alapuló szoftverek használatára.

A petíciót Bódi Gábor, a MeH EKK vezetője vette át, aki közölte: átolvassák az anyagot, és meglátják, milyen lehetőségeik vannak. A magyar tagozat képviselői a petíció átadását követő sajtótájékoztatón azt hangsúlyozták, hogy ha nem nyílt szabványokon alapuló terméket használnak, az olyan, mintha a világon csak egyfajta számítógép, egyfajta zenelejátszó vagy egyfajta autó lenne.

A nyílt formátumú dokumentumok esetén nem kell célszoftvereket vásárolni, azokat bárki ingyenes programokkal is tudja szerkeszteni. A szövetség szerint a hazai gazdasági és közigazgatási, államigazgatási szervezetek munkájában, a magánszférában és a civil szférában is egyre nagyobb teret nyerő digitális dokumentumok megőrzése, archiválása, későbbi megnyitása és olvashatósága egyre bizonytalanabb. Erre a problémára állításuk szerint csak egy olyan formátum jelent megoldást, amely szabványos, és ez a szabvány nyílt.

Felhívják a figyelmet arra, hogy a magyarországi államigazgatási és közoktatási közbeszerzési gyakorlat lehetetlenné teszi az intézmények áttérését nyílt szabványokra, s versenyellenes módon kifejezetten egyetlen gyártó termékeit részesíti előnyben. Franciaország, Lengyelország, Hollandia, és Horvátország már kormányrendeletben határozott a nyílt szabványok és a nyílt forráskód kötelező alkalmazásáról a teljes államigazgatásban és közoktatásban.