Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Eltiltották nevének használatától az Origót

2000.12.01. 12:48
A Fővárosi Bíróság neve használatának ideiglenes felfüggesztésére kötelezte az Origót. A portált kiadó Matávnetet az Origo internetes ingatlanadatbázist működtető Dunaholding Informatikai Stúdió perelte be, amelynek bejegyzett védjegye a vitatott név. A Matávnet fellebbez a döntés ellen, portálja addig [*****] néven jelenik meg.
Péntek délben az Origo.hu címet begépelő felhasználók nem találták szokott helyén a Matávnet portálját. A Dunaholding 1999 áprilisában perelte be a Matávnetet, mivel a cég szerint az Origo portál működtetése sérti az érdekeit. A bíróság csütörtökön ideiglenes végzéssel a névhasználat felfüggesztésére kötelezte a Matávnetet mindaddig, amíg jogerősen el nem dől a vita. A Matávnet portálja ezért ideiglenesen [*****] néven jelenik meg.

A Magyar Szabadalmi Hivatal adatbázisa szerint a Dunaholding a mágneses adathordozók, a reklámozás, kereskedelmi ügyletek, az ingatlanügyletek, a távközlés és a számítógépek programozása területeken birtokolja az Origo védjegyet, a Matáv pedig a reklámozás és az üzletmenettel kapcsolatos tevékenységek, a vendéglátás, humán- és állategészségügyi, mezõgazdasági, jogi, számítástechnikai és egyéb különféle szolgáltatások, továbbá a nevelés; szakmai képzés; szórakozás; sport- és kulturális tevékenység területére jegyeztette be az Origót védjegyként.

Mint azt kérdésünkre Simó György, a Matávnet vezérigazgató-helyettese elmondta, a bíróság végzését tegnap kapták meg, és annak eleget is tettek. A cég ugyanakkor nem ért egyet a döntéssel, mely ellen fellebbez. A fellebbezést jövő hét elején nyújtják be a Legfelsőbb Bíróságon. A Matávnet szerint a névhasználat jogszerű, törvényes, és nem sérti mások érdekeit.

A Matávnet az Origo név alatt olyan szolgáltatást végez, amely azonos a miénkkel, ezért sérti érdekeinket - nyilatkozta az Indexnek Kratzl Gábor, a Dunaholding Informatikai Stúdió ügyvezető igazgatója. Véleménye szerint mindkét cég adatbázis alapú hírszolgáltatást végez Origo név alatt. Kérdésünkre Kratzl Gábor elmondta, hogy korábban történtek kísérletek peren kívüli megegyezésre, a Matávnettől azonban nem kaptak értékelhető ajánlatot.

A cég portálja ideiglenesen [*****] néven jelenik meg, az Origo.hu címet begépelő felhasználókat pedig először a Mindenkinet.hu, majd a http://195.228.240.145 címre irányítják át. A per február végén folytatódik a Fővárosi Bíróságon.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!