Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Kódokat lopott a Google?

2004.07.01. 12:32
Egy parányi amerikai szoftvercég beperelte a keresőóriást, mert szerinte a Google lopott forráskódok segítségével hozta létre népszerű online közösségi oldalát, az Orkutot.
Az Affinity Engines szoftvercég azt állítja, hogy lopott forráskódokra épül az Orkut online közösségi oldal, amely a Google megabirodalmához tartozik. Az Affinity szerint korábbi alkalmazottja, Orkut Buyukkokten - aki most a Google mérnöke - egyszerűen lenyúlta a kódokat, pedig távozásakor még azt is megígérte nekik, hogy nem hoz létre konkurens közösségi szolgáltatást.

A Google azt állítja, hogy nem használták fel az Affinity Engines forráskódjait, és már többször felajánlották a pereskedő vállalatnak, hogy független szakértők bevonásával hasonlítsák össze a két szoftvert, de az Affinity Engines nem fogadta el ajánlatukat. David Krane, a Google szóvivője szerint kivizsgálták az Affinity állításait, és megállapították, hogy alaptalanul vádaskodnak. Brian Samuels, az Affinity Engines vezérigazgatója ugyanakkor határozottan megvédte álláspontjukat, és szerinte a vádak teljesen megalapozottak, írta a Cnet.

Közös álmok

A kereset szerint Orkut Buyukkokten és Tyler Ziemann 2001-ben, amikor mindketten a Stanford egyetemre jártak közösen találták ki, hogy létrehoznak egy online közösségi hálózatot, amelyet Club Nexis névre kereszteltek. Tervük megvalósítása érdekében 2002-ben létrehozták az Affinity Engines vállalatot, de Buyukkokten később csatlakozott a Google fejlesztői csapatához, mivel török állampolgársága miatt alkalmazott státuszra volt szüksége ahhoz, hogy az Egyesült Államokban munkavállalási engedélyt kapjon.

A Cnet információi szerint Buyukkokten távozásakor aláírt egy megállapodást is, mely szerint semmilyen más cégnél nem használhatja föl az Affinity Engines technológiáját. A felperes állítólag megkérte Buyukkoktent, hogy adja vissza nekik azt a CD-t, amelyen a közösségi hálózati rendszer forráskódja található, de ezt nem tette meg.

A keresőóriás Google számára nem túl szerencsés, hogy pereskednie kell, ugyanis hamarosan tőzsdére akar menni.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!