Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kódokat lopott a Google?

2004.07.01. 12:32
Egy parányi amerikai szoftvercég beperelte a keresőóriást, mert szerinte a Google lopott forráskódok segítségével hozta létre népszerű online közösségi oldalát, az Orkutot.
Az Affinity Engines szoftvercég azt állítja, hogy lopott forráskódokra épül az Orkut online közösségi oldal, amely a Google megabirodalmához tartozik. Az Affinity szerint korábbi alkalmazottja, Orkut Buyukkokten - aki most a Google mérnöke - egyszerűen lenyúlta a kódokat, pedig távozásakor még azt is megígérte nekik, hogy nem hoz létre konkurens közösségi szolgáltatást.

A Google azt állítja, hogy nem használták fel az Affinity Engines forráskódjait, és már többször felajánlották a pereskedő vállalatnak, hogy független szakértők bevonásával hasonlítsák össze a két szoftvert, de az Affinity Engines nem fogadta el ajánlatukat. David Krane, a Google szóvivője szerint kivizsgálták az Affinity állításait, és megállapították, hogy alaptalanul vádaskodnak. Brian Samuels, az Affinity Engines vezérigazgatója ugyanakkor határozottan megvédte álláspontjukat, és szerinte a vádak teljesen megalapozottak, írta a Cnet.

Közös álmok

A kereset szerint Orkut Buyukkokten és Tyler Ziemann 2001-ben, amikor mindketten a Stanford egyetemre jártak közösen találták ki, hogy létrehoznak egy online közösségi hálózatot, amelyet Club Nexis névre kereszteltek. Tervük megvalósítása érdekében 2002-ben létrehozták az Affinity Engines vállalatot, de Buyukkokten később csatlakozott a Google fejlesztői csapatához, mivel török állampolgársága miatt alkalmazott státuszra volt szüksége ahhoz, hogy az Egyesült Államokban munkavállalási engedélyt kapjon.

A Cnet információi szerint Buyukkokten távozásakor aláírt egy megállapodást is, mely szerint semmilyen más cégnél nem használhatja föl az Affinity Engines technológiáját. A felperes állítólag megkérte Buyukkoktent, hogy adja vissza nekik azt a CD-t, amelyen a közösségi hálózati rendszer forráskódja található, de ezt nem tette meg.

A keresőóriás Google számára nem túl szerencsés, hogy pereskednie kell, ugyanis hamarosan tőzsdére akar menni.