Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Internetszabályozási koncepcióval
állt elő az ORTT

2002.06.19. 15:17
Az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) szerdán nyilvánosságra hozta az internet szabályozásával kapcsolatos koncepcióját. A tervezet a személyiségi és a sajtójog, valamint a gyermekvédelem területét érinti, és célja nem kevesebb, mint hogy ne legyen különbség a szabadságjogok érvényesülésében az offline és az online médiumok esetében. Mielőtt bármiféle további lépést tennének, az anyagot össztársadalmi vitára szeretnék bocsátani.
Az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) elkészítette az elektronikus úton végzett kommunikáció tartalomszabályozásának koncepcióját - hangzott el a testület szerdai sajtótájékoztatóján. A tervezet a személyiségi és a sajtójog, valamint a gyermekvédelem területét érinti. Egyebek mellett javaslatot tesz arra, hogy az online orgánumokra a napilapokkal azonos jogi szabályozás vonatkozzék, így például indokoltnak tartja a sajtó-helyreigazítási eljárás kiterjesztését az online sajtóra is.

A gyermekek védelmét úgy biztosítanák, hogy speciális szűrési rendszer kiépítésével a felhasználók távol tarthatnák gyermekeiktől az általuk nem kívánatosnak ítélt tartalmakat. A leendő szabályozás nem terjed ki az internetes magánkommunikációra, így például az emailre sem.

Nem lesz cenzúra

Körmendy-Ékes Judit, az ORTT elnöke annak a véleményének adott hangot, hogy az anyag elkészülte és közzététele segít tisztázni az elmúlt egy évben e témában folyó viták félreértéseit. Körmendy-Ékes Judit hangsúlyozta: senkinek nem célja, hogy - szemben a korábbi sajtóhírekkel - előzetes cenzúrát vezessen be ezen a területen, törekvésük lényege, hogy betömjék az internettel kapcsolatos jogok érvényesülése terén még meglévő lyukakat. Felmerült, hogy a későbbiekben - francia mintára - nem az ORTT, hanem egy különálló szervezet foglalkozna az elektronikus tartalomszabályozással.

Előny az önszabályozásnál

Tímár János, az SZDSZ által delegált ORTT-tag a sajtótájékoztatón annak fontosságára hívta fel a figyelmet, hogy a javaslat elkészültével tárgyi alapokon indulhat el az érdemi gondolkodás a későbbi szabályozás kialakításáról. Megjegyezte ugyanakkor: komoly kételyei vannak annak kapcsán, működőképes-e az önszabályozás és az állami szabályozás összekapcsolása. Emiatt a testület inkább az egymásra épülő szabályozást támogatja, eszerint az ORTT beavatkozására csak akkor lenne lehetőség, amikor a felmerülő konfliktusok, jogsértések az önszabályozás keretein belül már nem kezelhetők.

Az anyag az emberi méltóság védelme érdekében is használhatóvá kívánja tenni a szerzői jogban jelenleg is alkalmazott "notice and takedown" (magyar változatban: értesítési-eltávolítási) eljárást. A tervezet alapján a tárhely-szolgáltató nem felelős az esetleges jogsértésekért, ha nincsen tudomása a szerverén folyó illegális tevékenységről, illetve ha azonnal intézkedik (törli a tartalmat, vagy megszünteti a hozzáférést), amint tudomást szerez a jogsértésről.

Az előkészítés mintegy féléves munkájában az ORTT-n kívül részt vett az Informatikai Kormánybiztosság, az Állampolgári Jogok Országgyűlési Biztosa és az Adatvédelmi Biztos Hivatala, valamint a különböző érdekvédelmi szervezetek, így az Artisjus szerzői jogvédő egyesület, a Magyar Tartalomszolgáltatók Egyesülete és az Informatikai Érdekegyeztető Fórum is. A szabályozási koncepció a lentebb található linken letölthető.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!