Ágnes
-1 °C
2 °C

Kötelező impresszum az osztrák weboldalakon

2005.05.19. 10:00
A júliusban hatályba lépő új osztrák médiatörvény bemutatkozásra kötelezi a "közvélemény formálóit". Egyes vélemények szerint az országhatáron túl is érvényes szeretne lenni a jogszabály.
Az .at alatt bejegyzett weboldalak tulajdonosainak érdemes időben tanulmányozni az új médiatörvény előírásait, javasolja az osztrák gazdasági kamara (WKÖ). A múlt héten a parlament által elfogadott, és július 1-én hatályba lépő jogszabály többek közt impresszum közlésének kötelezettségét írja elő.

Az előírás vonatkozik a weboldalakra és például az emailben terjesztett hírlevelekre, idézte az APA hírügynökség Hans-Jürgen Pollirer, a WKÖ információs és tanácsadó részlegének vezetőjének szavait.

Neve, címe

A médiatulajdonosok és kiadók törvényi kötelezettségévé teszik, hogy elektronikus tájékoztatóikban megadják a megfelelő személyek vagy cégek nevét illetve postacímét.

Ezen kívül a weboldalak és hírlevelek kötelező részévé teszik a további elérhetőségek jól látható feltüntetését, foglalta össze a változásokat a WKÖ illetékese. A közzétételi kötelezettség magában foglalja a tulajdonosi kör, és az online médium alapvető irányvonalának ismertetését.

Ha a médiaszolgáltató az e-kereskedelmi törvény alá eső szolgáltatást is végez, az információkat a másik törvény által előírt adatokkal közösen is megjelentetheti, mondta Pollirer.

A mezítlábasok mehetnek

Az úgynevezett "kis weboldalak", amelyeken egy adott cég szolgáltatásaira, termékeire és bemutatkozására vonatkozó adatokon túl "a véleményalkotást befolyásoló egyéb tartalom nem szerepel", a WKÖ szerint mentesülnek a bővített közzétételi és helyreigazítási kötelezettségek alól.

Az új osztrák médiatörvény kritikusai szerint nem kell jogásznak lenni ahhoz, hogy értelmetlen szabályokra bukkanjunk. Például a 40. és 50. paragrafus úgy is értelmezhető, hogy az impresszum kötelezettsége a külföldi szerverekre is vonatkozik. A "belföldi terjesztésű médium" eredeti tárolási helye ugyanis könnyedén lehet a teljes internet.