Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Kémszoftverrel nyomoz az ausztrál rendőrség

2004.12.15. 10:15
E-mailekben turkálhat, cseteken zajló magánbeszélgetéseket olvasgathat és még a billlentyűleütéseket is rögzítheti az ausztrál rendőrség egy frissen hatályba lépett törvény alapján. Az ausztrál kormány szerint a törvény modernizálja a jogrendszert, a jogvédők szerint viszont túl messzire megy.

Minden eddiginél több jogot kapott az ausztrál rendőrség a gyanúsítottak elektronikus megfigyelésére. Egy újonnan hatályba lépett törvény, a megfigyelési eszközökre vonatkozó Surveillance Devices Bill lehetővé teszi, hogy a szövetségi ügyekben nyomozó hatóságok titokban kémszoftvert telepítsenek a gyanúsítottak számítógépeire, és hozzáférjenek elektronikus levelezésükhöz, dokumentumaikhoz vagy jelszavaikhoz.

Elég a gyanú

Az új törvény együtt él majd a lehallgatásra vonatkozó korábbi szabályozással, ami azt mondja ki: a rendőrség ügyészi engedély alapján olyan delikvensek kommunikációját figyelheti, akik legalább hét éves börtönbüntetéssel sújtható bűncselekménnyel gyanúsíthatók. A mostani törvény ezt a határt három évre szállítja le, ráadásul meglehetősen liberálisan határozza meg, mikor adható ki lehallgatási engedély: a szövegezés szerint elég, ha egy nyomozónak alapos gyanúja van arra, hogy bűncselekményt követtek el, vagy annak elkövetésére készülnek, és úgy gondolja, hogy a bizonyítékok megszerzéséhez elektronikus eszközt kell igénybe vennie.

Gondolatrendőrség?

Az ausztrál kormány szerint a törvényt mindenképpen meg kellett hozni ahhoz, hogy a hatóságok lépést tarthassanak az egyre fejlettebb technikát felvonultató bűnözőkkel. A jogvédő szervezetek, így az online szabadságjogok érvényesítéséért küzdő Electronic Frontiers Australia (EFA) viszont elfogadhatatlannak tartják a szabályozást, elsősorban azért, mert túlságosan megkönnyíti a lehallgatóeszközök használatát. A civil szervezetek különösen aggasztónak tartják a billentyűleütéseket regisztráló kémeszközök engedélyezését, hiszen így a pillanat hatása alatt született, megőrzésre nem szánt, megfogalmazásuk után kitörölt vagy megváltoztatott, mással meg nem osztott gondolatok is elfoghatók.

Amerika a nagyobb testvér

A civil szervezetek egyébként nemcsak Ausztráliában tiltakoznak a hatóságok túlméretezett jogköre miatt. Az amerikai Electronic Frontier Foundation évek óta sérelmezi a Bush-adminisztráció által 2001 októberében Patriot Act rendelkezéseit. A "hazafias törvény" értelmében az Egyesült Államok bírái már akkor is engedélyezik a netes lehallgatást, ha a nyomozók szerint a megszerezhető információ releváns lehet egy folyamatban lévő nyomozás szempontjából, és ehhez még az sem kell, hogy a nyomozás a megfigyelni kívánt célszemély ellen folyjon.