Szilárda
0 °C
6 °C

Tizenegy országban perelnek a lemezkiadók

2005.04.14. 10:32
A lemezkiadók szövetsége újabb ezer pert indított illegális fájlcseréléssel vádolt személyek ellen. A szervezet szerint a fájlcserélés visszaszorulóban van, más adatok ennek ellenkezőjéről tanúskodnak.

A Lemezkiadók Nemzetközi Szövetsége (IFPI) egyszerre tíz európai országban és Japánban 963 személyt perelt be, akik az internetes fájlcserélő hálózatokon keresztül illegálisan töltenek le zeneszámokat. Az akció elsősorban angol, német, francia és olasz fájlcserélők ellen irányul, de az IFPI most első alkalommal perel hollandokat, íreket és finneket is, Japán pedig az első ázsiai ország, ahol a szervezet jogi útra lép.

Megegyeznek

Az összesen ezernégyszáz céget - köztük a négy nagyot, azaz a francia Universalt, a japán-német Sony-BMG-t, a brit EMI-t és az amerikai Warnert - magában foglaló IFPI a mostani keresetekkel együtt immár 11 552 személyt perelt be, többségükben amerikaiakat. Az esetek egy része peren kívüli egyezséggel zárul, Európában eddig 248 ilyen megállapodás született, és a fájlcserélők fejenként átlagosan háromezer eurót fizettek a lemezgyáraknak.

Az IFPI akciójával egyidejűleg az Amerikai Lemezkiadók Szövetsége (RIAA) beperelte 18 amerikai egyetem 405 hallgatóját, amiért az egyetemek közti nagy sebességű hálózaton keresztül illegálisan forgalmaznak zenét. A vezető kiadók szerint a fájlcserélés évi 1,8 milliárd euró árbevétel-kiesést jelent számukra.

Számolnak

Az IFPI a jogi akciók folytatását helyezte kilátásba, mert úgy látja, hogy fellépése nyomán - illetve a legális fizetős zeneletöltő szolgáltatások terjedése miatt - kezd visszaszorulni a fájlcserélés: 2002-ben még 1,1 milliárd, tavaly már csak 870 millió volt a törvénytelenül letöltött zenefájlok száma. Az IFPI-vel nem kimondottan rokonszenvező p2pnet.net internetes hírújság azonban ennek ellenkezőjét állítja a peer-2-peer hálózatokkal foglalkozó Big Champagne kutatócégre hivatkozva, amelynek adatai szerint tavaly márciusban bármely pillanatban világszerte átlagosan 4,6 millió ember volt rácsatlakozva egy p2p hálózatra, ám idén márciusra ez a szám 6 millió fölé nőtt.