Valér
-2 °C
0 °C

Kongresszusi vita a hackelést legalizáló törvényről

2002.09.30. 14:27
Az USA-ban parázs vita kerekedett a zenei ipar kezdeményezésére benyújtott P2P hackertörvény körül. A törvényjavaslat elutasítói többek közt azt kritizálják, hogy az előterjesztés nyitva hagyja, milyen hackereszközökkel támadhatnak a szerzői jogi kereszteslovagok.
A Howard Berman és Howard Coble képviselők által benyújtott törvényjavaslat alapján a zenei iparnak lehetősége volna, hogy a P2P hálózatokban folyó kalózkodással szemben hackermódszerekkel vegye fel a harcot.

Az amerikai CNet hírportál beszámolója szerint a törvény támogatói szándékos félreértelmezéssel vádolják a kezdeményezés ellenzőit.

Kérjen kártérítést, akit lebombáznak

"Mindkettőnket értek a sajtó kíméletlen támadásai" - jelentette ki Berman a kongresszus illetékes albizottsága előtti meghallgatásán. Véleménye szerint a "P2P kalózkodást megelőző törvény" (P2P Piracy Prevention Act) korlátozott ellenlépés a P2P hálózatokban folyó termékkalózkodással szemben.

A képviselő elmondása szerint a törvény nem hatalmazza fel arra a szerzői jogok tulajdonosait, hogy a felhasználó gépén adatokat semmisítsenek meg. Ha ez mégis megtörténne, a PC tulajdonosa kártérítésre tarthat igényt.

Nincs korlátozva a szertár

A törvényjavaslat elutasítói azt kritizálják, hogy az előterjesztésben még azt sem rögzítették, a lehetséges eszközök, például vírusok, trójai falovak, DoS támadások, spoofing (megtévesztés) közül melyeket alkalmazhatják a szerzői jogok tulajdonosai.

Ezen kívül a P2P Piracy Prevention nem tervez semmilyen intézkedést, ha egy számítógépet tévedésből érne támadás. Összességében a zenei ipar a törvényben rögzített korlátozásokkal együtt is elegendő lehetőséget kap a károkozásra, miközben a kártérítés lehetősége meglehetősen korlátos.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!