Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Pataki Dániel a Nemzeti Hírközlési Hatóság elnöke

2003.12.17. 12:18
A miniszterelnök az IHM helyettes államtitkárát nevezte ki január elsejei hatállyal öt évre a Nemzeti Hírközlési Hatóság Tanácsa elnökének, közölte Kovács Kálmán informatikai miniszter egy szerdán megtartott sajtótájékoztatón Budapesten.
A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) létrehozását a január elsejétől életbe lépő új elektronikus hírközlési törvény mondja ki. Az NHH a Hírközlési Felügyeletet és a Hírközlési Döntőbizottságot váltja fel. Az NHH élén a hét tagú tanács elnöke áll, akit a miniszterelnök nevezett ki. A tanács többi hat tagját egy független bizottság javaslatára az informatikai és hírközlési miniszter nevezi ki.

Szintén a miniszter nevezi ki az NHH főigazgatóját, aki a szervezet operatív irányítását végzi. Személyére az NHH tanácsának elnöke, Pataki Dániel tesz javaslatot. A tanács elnöke felettese a főigazgatónak. Az új szervezet megnövekedett feladatait ugyanakkora, körülbelül 460 fős személyzettel látja el, mint elődje, míg éves költségvetése körülbelül 13 milliárd forint lesz.

A sajtótájékoztatón Kovács Kálmán elmondta: Frischmann Gábor, a HíF jelenlegi elnöke nem fogadta el a számára felajánlott lehetőségeket, ám várhatóan a minisztérium munkáját segíti majd. Ennek részleteiről azonban a miniszter nem nyilatkozott. Frischmann Gábor az MTI érdeklődésére szintén nem kívánt nyilatkozni arról, hogy hol folytatja a pályafutását.

Rogán Antal szerint Kovács Kálmán mai döntésével felsorakozott azon koalíciós politikusok mögé, akik a független szakmai intézmények vezetőit politikai szempontok alapján választják ki, vagy távolítják el. Az ellenzéki politikus közleményben szerint Frischmann Gábor személyében - Szász Károlyhoz hasonlóan -, mandátuma megszűnte előtt, törvénymódosítással egy olyan szakembert távolítottak el az ágazat éléről, akinek egyetlen egy hibájául csak az róható fel, hogy a polgári kormányzat idején nevezték ki. Utódja Pataki Dániel, a minisztérium eddigi helyettes államtitkára, csupán másfél éves közigazgatási tapasztalattal rendelkezik és bár kiváló szakember, éppen csak megfelel az EHT az elnök személyével szemben támasztott szakmai kritériumainak - áll a fideszes politikus közleményében.

Készülnek a hírközlési rendeletek

Az eseményen elhangzott, hogy a hírközlési törvény adatbiztonsággal kapcsolatos rendeletét a kormány már elfogadta, és mai ülésén várhatóan áldását adja az összekapcsolási díjakkal és a referencia ajánlatokkal kapcsolatos rendeletre is.

A két ünnep között az informatikai és hírközlési miniszter további öt rendeletet ad ki: az előfizetői szerződésékkel, a számhordozhatósággal, a költségszámítással, a számvitelei eljárással és az NHH tanács eljárásaiért fizetendő díjakkal kapcsolatos rendeletét.