Több mint száz embert gyanúsítanak szoftverkalózkodással

2000.07.24. 21:00
Szeptember 14-re tűzték ki annak a pernek az első tárgyalását, melyben 13 magánszemélyt vádolnak szerzői és szomszédos jogok megsértésével. A Népszava információival ellentétben két illegális szoftverterjesztési ügyben is nyomoz a helyi rendőrség. A 13 személyt érintő ügy már bírósági szakaszba került, a másik, 91 gyanúsítottat érintő ügyben még nem zárták le a nyomozást.
Kiderül ki a felelős?
Mint azt kérdésünkre dr. Ambrus Ágnes, a pécsi rendőrség gazdaságvédelmi alosztályvezetője elmondta, a rendőrség az utóbbi ügyben jelenleg a szembesítéseket végzi, várhatóan nyár végén adják át az aktákat az ügyészségnek, mely 30 napon belül eldönti, hogy emel-e vádat. A vádlottakat illegálisan másolt játékprogramokat tartalmazó CD-lemezek vásárlásával, egyiküket pedig a CD-k másolásával és terjesztésével gyanúsítják.

A házkutatást elszenvedőket is megszólaltató internetes fórum résztvevői szerint ,,nagyon nem normális az, ha egy gyerek ajándékba kap egy kis pénzt, ezen a helyi újságból kinézett hirdetés alapján egy CD-t rendel játékprogramokkal. A CD megérkezik, a postás átveszi a pénzt, majd ugyanezért a cselekményért 2-5 évig terjedő börtönnel felel - a papa." Az alosztályvezető az Indexnek elmondta, szó sincs ilyen esetről, azokban az ügyekben, ahol gyermekkorú személy vásárolta az illegális szoftvert, a rendőrség megszüntette az eljárást.

dr. Magyar György:
"Precedens értékű per lesz"
A 13 gyanúsítottat dr. Magyar György védi, aki a Whiskys ügyvédjeként vált ismertté. Az ügyvéd a Népszavának elmondta: ,,a per precedens értékű lesz, a helyzet pedig rámutat arra, hogy mennyire nem rendezett a hazai internet jogi és etikai szempontból."

A pécsi rendőrség egy helybéli szoftverkalóznál tartott házkutatás során bukkant egy budapesti személyhez vezető nyomokra. A budapesti, szoftvermásolással gyanúsított személynél tartott házkutatás során olyan feladóvevényeket találtak, melyek a többi gyanúsítotthoz vezettek. Az illegálisan másolt, boltban több mint tízezer forintba kerülő játékokat néhány ezer forintért árulta az interneten a gyanúsított, majd postán küldte el a CD-ket a megrendelőknek. A címlista alapján országszerte házkutatásokat tartott a rendőrség, számos személyt gyanúsítva a szerzői jogok megsértésével. Közülük került ki a 13 gyanúsított.  • Tippek
  • Bankszámla