Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Több mint száz embert gyanúsítanak szoftverkalózkodással

2000.07.24. 21:00
Szeptember 14-re tűzték ki annak a pernek az első tárgyalását, melyben 13 magánszemélyt vádolnak szerzői és szomszédos jogok megsértésével. A Népszava információival ellentétben két illegális szoftverterjesztési ügyben is nyomoz a helyi rendőrség. A 13 személyt érintő ügy már bírósági szakaszba került, a másik, 91 gyanúsítottat érintő ügyben még nem zárták le a nyomozást.
Kiderül ki a felelős?
Mint azt kérdésünkre dr. Ambrus Ágnes, a pécsi rendőrség gazdaságvédelmi alosztályvezetője elmondta, a rendőrség az utóbbi ügyben jelenleg a szembesítéseket végzi, várhatóan nyár végén adják át az aktákat az ügyészségnek, mely 30 napon belül eldönti, hogy emel-e vádat. A vádlottakat illegálisan másolt játékprogramokat tartalmazó CD-lemezek vásárlásával, egyiküket pedig a CD-k másolásával és terjesztésével gyanúsítják.

A házkutatást elszenvedőket is megszólaltató internetes fórum résztvevői szerint ,,nagyon nem normális az, ha egy gyerek ajándékba kap egy kis pénzt, ezen a helyi újságból kinézett hirdetés alapján egy CD-t rendel játékprogramokkal. A CD megérkezik, a postás átveszi a pénzt, majd ugyanezért a cselekményért 2-5 évig terjedő börtönnel felel - a papa." Az alosztályvezető az Indexnek elmondta, szó sincs ilyen esetről, azokban az ügyekben, ahol gyermekkorú személy vásárolta az illegális szoftvert, a rendőrség megszüntette az eljárást.

dr. Magyar György:
"Precedens értékű per lesz"
A 13 gyanúsítottat dr. Magyar György védi, aki a Whiskys ügyvédjeként vált ismertté. Az ügyvéd a Népszavának elmondta: ,,a per precedens értékű lesz, a helyzet pedig rámutat arra, hogy mennyire nem rendezett a hazai internet jogi és etikai szempontból."

A pécsi rendőrség egy helybéli szoftverkalóznál tartott házkutatás során bukkant egy budapesti személyhez vezető nyomokra. A budapesti, szoftvermásolással gyanúsított személynél tartott házkutatás során olyan feladóvevényeket találtak, melyek a többi gyanúsítotthoz vezettek. Az illegálisan másolt, boltban több mint tízezer forintba kerülő játékokat néhány ezer forintért árulta az interneten a gyanúsított, majd postán küldte el a CD-ket a megrendelőknek. A címlista alapján országszerte házkutatásokat tartott a rendőrség, számos személyt gyanúsítva a szerzői jogok megsértésével. Közülük került ki a 13 gyanúsított.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?