Alfréd
-2 °C
2 °C

Perelik a magyar hackert

2005.03.09. 09:51
Eljárás indítását rendelte el a stockholmi főügyész az ellen a 25 éves magyar állampolgár ellen, aki bizalmas adatokat szerzett a svéd vállalat információs hálózatából.

Az L. M. Ericsson svédországi számítógépes belső hálózati rendszerébe először két évvel ezelőtt hatolt be egy magyar állampolgár, és jogosulatlan hozzáférést szerzett bizalmas belső ericssonos adatokhoz. Az Ericsson már a korai szakaszban felfedezte a behatolást, és elhatározta, hogy megtalálja az elkövetőt, felfedi indítékait, és bíróság elé állítja az elkövetőt.

Az Ericsson a behatolásról jelentést tett a svéd rendőrségnek, amely hosszú időn át figyelte a fiatalember akcióit, értékelte, hogy milyen adatokhoz akar hozzájutni és kinek a számára a dolgozik. A rendőrségi nyomozás kiderítette, hogy az elkövető egyedül dolgozott, és nem adott át adatokat harmadik félnek. A behatolás ezért az Ericsson ügyfeleit nem érintette, a svéd vállalatot érő kár mértéke magára a behatolás tényére korlátozódik.

Svéd ügy

A rendőrség 2004 októberében tartóztatta le a 25 éves magyar állampolgárt Svédországban. A rendőrség és az ügyész nyomozást kezdeményezett, majd kedden az ügyész eljárás indítását jelentette be. A tárgyalásra hamarosan sor kerül a stockholmi tingsrätt (stockholmi városi bíróság) előtt.

Az ügyben az Ericsson Magyarország nem érintett, mivel a behatoló nem alkalmazottja a cégnek és soha nem állt vele kapcsolatban.