Gerzson
-3 °C
3 °C

Ismét az állatoké a peta.org

2001.08.30. 12:00
Az "Emberek az Állatokkal Való Etikus Bánásmódért" állatvédő csoport elperelte az "Ízletes Állatokat Evő Emberek" fiktív húsevő szervezet webcímét. A paródiaoldal az állatvédő csoport nevének rövidítését jegyeztette be a .org domain alá.
Michael Doughney, egy marylandi internetvállalkozó másodfokon is elvesztette az eredetileg általa bejegyeztetett peta.org domain névért folyó jogi csatát. Doughney elismerte, hogy a címet a harcos állatbarát "People for the Ethical Treatment of Animals" (PETA) kifigurázása céljából jegyeztette be, és arra hivatkozott, hogy az amerikai alkotmány a szólásszabadságot garantáló első kiegészítése értelmében jogában áll parodizálni a szervezetet. Az állatbarátok viszont korábban levédették a "PETA" márkavédjegyet, míg Doughney "People Eating Tasty Animals" (szintén PETA) névre keresztelt húsevő szervezete csak a weboldalon létezett.

Az állatvédők értik a tréfát, csak nem szeretik

Az állatbarátok jelmondata szerint "az állatokat megenni, viselni, rajtuk kísérletezni vagy velük szórakozni tilos", míg az imaginárius húsevők azoknak szánták oldalaikat, akik "szeretnek vadászni, húst enni, szőrmét és bőrt viselni, és használják a tudományos kutatások eredményeit". Miután a peta.org a bírósági döntés értelmében az állatvédőkhöz került, a vadászattal, halászattal, haszonállattartással, húsevéssel, szőrme és bőriparral, és állatkísérletekkel kapcsolatos weboldalak katalógusaként funkcionáló eredeti tartalma új címre költözött. Doughney külön szekciót szentelt a domain-per fejleményeinek és az állatvédőktől kapott gyűlölködő leveleknek is.

Macskát főzött a webby-díjas StileProject

A peta.org új tulajdonosa sem tétlenkedett: a nyitóoldalon a gyilkos amerikai hamburgerzabálók, mexikói medvetáncoltatók, hawaii cápahalászok és a StileProject ellen kampányol - a webby díjas weblog ugyanis a közelmúltban bemutatott egy amatőrvideót, amelyen megölnek, lefejeznek, megnyúznak és megfőznek egy házimacskát, miközben a háttérben a Queen bohém rapszódiája szól.