Ákos, Bátor
4 °C
11 °C

Százegy évet kaphat az adathalász

2007.01.19. 10:00
Az első bírósági ítélet szerint több ezer AOL-előfizető átverésében bűnösnek találtak egy kaliforniai férfit, aki emiatt több mint száz éves letöltendő börtönbüntetést kaphat.

Jeffrey Brett Goodin azért áll a bíróság előtt, mert az elmúlt években több ezer kamu emailt küldött szét az AOL pénzügyi osztálya nevében. A negyvenötéves férfi - ugyanúgy, mint a nálunk a Raiffeisen, Erste és Budapest bankok nevében levelező csalók - személyes adatokat és hitelkártyaszámokat próbált kicsalni az internetezőktől. Néhány áldozat elég rosszul járt, a Goodin ugyanis vásárolt a bankszámlájuk terhére, írta az InformationWeek a Los Angeles-i ügyészségre hivatkozva.

Nagy kutya

A férfire akár 101 évnyi letöltendő börtönbüntetést is kiszabhatnak, az ítéletet azonban csak június 11-én hirdetik ki. A bizonyítékok bemutatása egyébként több mint egy hetet vett igénybe. Kiderült például, hogy Goodin hamis Earthlink hozzáféréseket használva küldte szét a hamis emaileket.

Leveleiben arra szólította fel az internetezőket, hogy frissítsék számlázási adataikat, ellenkező esetben kikapcsolják az internetelérésüket. Az emailek - ugyanúgy mint a hazánkban terjedő phishing emailek - a Goodin által kreált weboldalakra irányították az embereket, akik a szájton megadhatták adataikat.

Mindenről ő tehet

Az ügyészek megállapították, hogy Goodin hozta létre és kezelte a weboldalakat, ő gyűjtötte össze az információkat, és ő vásárolt a lopott kártyaszámokkal. Goodin tíz különböző vétségben találtatott bűnösnek, többek között online csalás, jogtalan kártyahasználat, az AOL márkanév illetéktelen használata, szemtanú zaklatásának kísérlete vétségében, és mert nem jelent meg időben a bíróságon.