Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Politikusok a San Andreas ellen

2005.07.27. 16:30
Az amerikai Képviselőház nagy többséggel megszavazta, hogy induljon nyomozás a Take Two játékfejlesztő ellen. A gyártó közben a játék új verzióján dolgozik, amiben csak gyilkosság lesz, szex nem.

Az amerikai politikusok óriási lendülettel vetették bele magukat a GTA: San Andreas ellen folyó keresztesháborúba. A Képviselőház elrendelte, hogy a kereskedelmi felügyelet (Federal Trade Commission, FTC) indítson vizsgálatot a játékkal kapcsolatban. Lelkesedésüket az okozza, hogy kiderült: a játékban egy javítócsomag feltelepítése után a zárt ajtók mögött zajló szexjelenetek láthatóvá válnak.

Kemény game

Ennek megfelelően a San Andreas múlt héten megkapta a legkeményebb, "csak felnőtteknek" besorolást. Amikor októberben a boltokba került, még "M" jelöléssel kezdték árusítani a játékot, ami arrafelé azt jelenti, hogy "17 éven felülieknek". Igaz, akkor még csak a gyilkolás volt nyilvános, az explicit tartalomra csak később derült fény. Amint kibukott az igazság, a besorolásért felelős Entertainment Software Ratings Board egyből lépett, ennek köszönhetően már új matricával árulják a termékeket.

Ez azonban nem csak egyszerű figyelmeztetés, az Egyesült Államokban ugyanis egyes üzletláncok – mint például a Wal-Mart, a Target, a Circuit City vagy a Best Buy – nem árulnak ilyen besorolású termékeket, ezért fontos boltokból tűnt el teljesen a játék, írta meg a BBC.

A GTA készítője, a Take Two eleinte tagadta, hogy bármi köze lenne az inkriminált jelenetekhez, de végül bevallotta, hogy a szex része az eredeti játéknak is.

Szűzies képviselők

#alt#
Fred Upton, aki szereti a gyerekeket
A történet ilyetén alakulása arra ösztönözte a képviselőket, hogy hétfőn 355 igen és 21 nem szavazat mellett szövetségi vizsgálatot kezdeményezzenek a társaság ellen, hogy kiderüljön: a Take Two szándékosan csalt, hogy kedvezőbb besorolást kapjon, vagy az egész csak egy félreértés.

Fred Upton úgy gondolja, hogy a Take Two direkt kerülte meg a szabályokat, hogy gyermekeinket szexuális jelenetekkel sokkolja, amiért a michigani képviselő szerint a gyártónak felelősséget kell vállalnia. Upton szerint az nem járja, hogy egy társaság csalásból húzzon hasznot.

A Rockstar Games abbahagyta a játék gyártását, és hamarosan egy újabb, átdolgozott verziót ad ki. Ebből már hiányzik a szex, csak a féktelen ölés marad, így már megfelel az amerikai szabályozás enyhébb besorolásának. A San Andreas egyébként 2004 egyik legsikeresebb játéka volt.