Máté, Mirella
12 °C
30 °C

Mallorcán fogták el a pornócsalót

2006.07.26. 10:30
A banda tagjai betárcsázó programmal húztak le több tízezer német felhasználót, majd kiszámlázták a szolgáltatást. A rendőrség sokáig azért nem talált semmit a manipulált oldalakon, mert a csaló szkript csak a szolgálati idő vége után futott.

Német nyomozók Mallorcán fogták el az utolsó tagját annak a 11 fős internetes bandának, akik nagystílűen rázták át az online pornóra vágyó felhasználókat. A banda szerte Németországban több mint 200 ezer számlát küldött ki fizetős erotikus oldalak állítólagos felhasználási díját követelve.

Kereken 45 ezer címzett valóban ki is fizette a minden alap nélkül kiszámlázott 49 eurót (13400 forintot), valószínűleg csak ezért, hogy elkerülje a kínos vitát. A banda az egyszerű trükkel kereken 3,5 millió eurót (952 millió forintot) kasszírozott.

Rosszkor vizsgálódtak


Így keresték a pénzt
Fotó: vedekezz.hu
Az erotikus oldalakkal végzett átverés kitervelője a 42 éves Thomas V. volt. A programozó úgy alakította ki az oldalakat, hogy a látogatók gépére titokban betárcsázó programot telepített. Az automatikus betárcsázó programon keresztül bonyolódott a fizetős szolgáltatás, miközben az áldozat számítógépes tevékenységét is kikémlelték.

Az egyetlen trükk az volt, hogy nappal ki volt kapcsolva a csapda. Amikor a hamburgi bűnügyi rendőrséghez befutottak az első feljelentések az internetes tartalomszolgáltatóval szemben, és a nyomozók átnézték az oldalakat, mindent rendben találtak. Arra csak később jöttek rá, hogy a csalás a szolgálati idejük végeztével indul.

A rendőrség 2004. novemberében és 2005. márciusában tartott házkutatást a banda irodáiban és lakásaiban. Ekkor rengeteg bizonyítékot foglaltak le. A fő tettesek, két dán állampolgár és német cinkosaik, köztük Thomas V. nyomban felszívódtak.

Mallorcán dekkoltak

"Az ügyben összesen öt nemzetközi elfogatóparancsot adtunk ki" - idézte a Die Welt az egyik nyomozó szavait. Arra gyorsan fény derült, hogy a szökésben levő internetes csalók kedvelt tartózkodási helye a földközi-tengeri Mallorca szigete. Két elkövetőt tavaly a Spanyolországhoz tartozó szigeten fedeztek fel és vettek őrizetbe.


Mallorca - itt pedig elköltötték

A hamburgi rendőrség az utolsó bandatag elfogásához a spanyol hatóságok segítségét kérte. Sikerült meghatározni a 42 éves férfi lakóhelyét, Thomas V. ugyanis Mallorcán új életet kezdett. Céget alapított és birtokon éldegélt.

A rendőrök július 22-én, a cége bejárata előtt ütöttek rajta a férfin. A hamburgi kiadatási kérelem ellen nem tiltakozott, így hétfő délután már a Németországba tartó gépen ült. Az első kihallgatásra jövő héten kerülhet sor, írta a Die Welt.

A csaló programozónak jó esélyei vannak arra, hogy enyhe büntetéssel megússza. A két dán fő elkövető tavaly decemberben felfüggesztett szabadságvesztést kapott. A 38 és 64 éves férfiakra 100 ezer illetve 2 millió eurós pénzbüntetést is kiszabtak.