Judit
3 °C
7 °C

Mallorcán fogták el a pornócsalót

2006.07.26. 10:30
A banda tagjai betárcsázó programmal húztak le több tízezer német felhasználót, majd kiszámlázták a szolgáltatást. A rendőrség sokáig azért nem talált semmit a manipulált oldalakon, mert a csaló szkript csak a szolgálati idő vége után futott.

Német nyomozók Mallorcán fogták el az utolsó tagját annak a 11 fős internetes bandának, akik nagystílűen rázták át az online pornóra vágyó felhasználókat. A banda szerte Németországban több mint 200 ezer számlát küldött ki fizetős erotikus oldalak állítólagos felhasználási díját követelve.

Kereken 45 ezer címzett valóban ki is fizette a minden alap nélkül kiszámlázott 49 eurót (13400 forintot), valószínűleg csak ezért, hogy elkerülje a kínos vitát. A banda az egyszerű trükkel kereken 3,5 millió eurót (952 millió forintot) kasszírozott.

Rosszkor vizsgálódtak


Így keresték a pénzt
Fotó: vedekezz.hu
Az erotikus oldalakkal végzett átverés kitervelője a 42 éves Thomas V. volt. A programozó úgy alakította ki az oldalakat, hogy a látogatók gépére titokban betárcsázó programot telepített. Az automatikus betárcsázó programon keresztül bonyolódott a fizetős szolgáltatás, miközben az áldozat számítógépes tevékenységét is kikémlelték.

Az egyetlen trükk az volt, hogy nappal ki volt kapcsolva a csapda. Amikor a hamburgi bűnügyi rendőrséghez befutottak az első feljelentések az internetes tartalomszolgáltatóval szemben, és a nyomozók átnézték az oldalakat, mindent rendben találtak. Arra csak később jöttek rá, hogy a csalás a szolgálati idejük végeztével indul.

A rendőrség 2004. novemberében és 2005. márciusában tartott házkutatást a banda irodáiban és lakásaiban. Ekkor rengeteg bizonyítékot foglaltak le. A fő tettesek, két dán állampolgár és német cinkosaik, köztük Thomas V. nyomban felszívódtak.

Mallorcán dekkoltak

"Az ügyben összesen öt nemzetközi elfogatóparancsot adtunk ki" - idézte a Die Welt az egyik nyomozó szavait. Arra gyorsan fény derült, hogy a szökésben levő internetes csalók kedvelt tartózkodási helye a földközi-tengeri Mallorca szigete. Két elkövetőt tavaly a Spanyolországhoz tartozó szigeten fedeztek fel és vettek őrizetbe.


Mallorca - itt pedig elköltötték

A hamburgi rendőrség az utolsó bandatag elfogásához a spanyol hatóságok segítségét kérte. Sikerült meghatározni a 42 éves férfi lakóhelyét, Thomas V. ugyanis Mallorcán új életet kezdett. Céget alapított és birtokon éldegélt.

A rendőrök július 22-én, a cége bejárata előtt ütöttek rajta a férfin. A hamburgi kiadatási kérelem ellen nem tiltakozott, így hétfő délután már a Németországba tartó gépen ült. Az első kihallgatásra jövő héten kerülhet sor, írta a Die Welt.

A csaló programozónak jó esélyei vannak arra, hogy enyhe büntetéssel megússza. A két dán fő elkövető tavaly decemberben felfüggesztett szabadságvesztést kapott. A 38 és 64 éves férfiakra 100 ezer illetve 2 millió eurós pénzbüntetést is kiszabtak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?