Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Egy a kormány két a portál

2002.10.29. 08:55
Új portál beindítását tervezi a kormányzat. Az Index úgy tudja, a www.magyarorszag.hu-n elsősorban az európai uniós csatlakozással összefüggő információk lesznek majd. Ugyanakkor a Kormányzati Informatikai és Társadalmi Kapcsolatok Hivatalánál (KITKH) gőzerővel dolgoznak a Kormányzati Portál megújításán is. Utóbbira égető szükség van, hiszen csak a látogatottság növelésével lehet a szájt működését gazdaságosabbá tenni.
A magyarorszag.hu domainnév a kormányzat tulajdonában van (a www.magyarorszag.hu jelenleg az ekormanyzat.hu aliasa), így a portál beindításának nincsenek jogi akadályai. Az angol mintára létrehozandó szájton elsősorban az uniós csatlakozással összefüggő hírek lesznek majd, vélhetően egyéb, Magyarország kulturális-történelmi hagyományaival kapcsolatos anyagok mellett. Az új portálhoz nagy reményeket fűznek, megálmodói nemhivatalos minisztériumi információk szerint a projektre milliárdos költségvetést szánnak.

Korai optimizmus?

Ezzel szemben az Index kormányközeli körökből úgy értesült, hogy szó sincs milliárdos költségvetési támogatásról. Ezt informátorunk a költségvetés nehéz helyzetével magyarázta. Ismert, hogy a legutóbbi kormányszóvivői tájékoztatón is elhangzott: a költségvetési intézményeket a közpénzekkel való takarékosabb gazdálkodásra akarja kényszeríteni a kormány, ezzel is elősegítve az államháztartási hiány csökkentését.

Az előzetes várakozásokat tovább hűtheti forrásunk azon közlése is, hogy a jelenleg működő portál fejlesztésére is kevesebb forrás jut, mint tavaly. Ismert, hogy 2001-ben 4,9 milliárd forint jutott az e-kormányzat fejlesztésére és üzemeltetésére, míg 2002-ben már 7,1 milliárddal támogatta az Informatikai Kormánybiztosság (a KITKH elődje) a kormányportált. Egy biztos: informátorunk szerint a költségvetés tervezésekor ragaszkodni fognak a kormányportál üzemeltetéséhez eddig megkapott támogatáshoz.

Üzemeltetésre évi félmilliárd forint

Az ekormanyzat.hu (fizikai) kialakítása közel 1,5 milliárd forintba került, üzemeltetése és a szolgáltatások fenntartása évente újabb 500 millió forintot emészt fel. Ezzel kapcsolatban Szakmáry Ákos, a KITKH államtitkári megbízottja lapunknak megjegyezte, hogy egy-egy érdemi információ megosztásának fajlagos költségei magasabbak, mint a kereskedelmi szájtok esetében. Az arányszámon javítani lehet és szükséges is, ám az nem várható el, hogy egy nem profitorientált portál úgy működjék, mint egy hagyományos kereskedelmi web.

A fajlagos költségek csökkentésének két eszköze van: emelni kell a szájt használhatóságát és látogatottságát. Ezt egyrészt a hírszolgáltatás javításával - azaz az oldal olvasmányosabbá tételével - tervezik a KITKH-ban. Szakmáry azonban arra is rámutatott, hogy számos olyan szolgáltatás bevezetését tervezik, amelyek megkönnyítik az állampolgároknak ügyeik intézését, ugyanakkor nem szükséges hozzájuk az elektronikus aláírás használata.

Ennek első lépcsőjében azokat a szolgáltatásokat vezetik be, amelyek használatával az állampolgároknak elegendő lesz egyszer bemenni az okmányirodákba. Jelenleg 4700 féle ügyet kezelnek az önkormányzatok és az okmányirodák. Közülük először az anyakönyvi kivonat, a jogosítvány, a nemzetközi jogosítvány, valamint a lakcímkártya megkérését teszik lehetővé a weben. Igaz, még csak úgy, hogy az illető igényli az okmányt, és egy egyeztetett időpontban megy be az okmányirodába. A szolgáltatás bevezetését 2003 január-februárjára tervezik. Ugyancsak ez idő tájt várható a vállalkozások életét megkönnyítő néhány szolgáltatás megjelenése is.

Adatvédelmi problémák

A kormányportálon jelenleg futó alkalmazások még nem különösebben felhasználóbarátok. Így például hiába van cégkereső és gépjárműkereső, de csak alapinformációkhoz juthatunk általuk, egyébként marad a sorban állás. Az említett szolgáltatások tökéletesítésének és felhasználóbaráttá tételének főként adatvédelmi gátjai vannak. Ezekben az esetekben az KITKH még nem vette fel a kapcsolatot a Belügyminisztériummal és az Informatikai és Hírközlési Minisztériummal, más ügyekben azonban már voltak tárgyalások, hangsúlyozta Szakmáry.

Nemcsak új fejlesztésekkel akarnak látogatószámot növelni, a régieket is folyamatosan vizsgálják, a végkövetkeztetésekre azonban még várni kell. Huszonnégy szolgáltatás van előkészületben a portálon. A látogatottságra jellemző adat, hogy a regisztrált felhasználók száma közel 40 ezer, a napi átlagos "klikkszám" 70 ezer körül alakul. A KITKH-ben nem tervezik, hogy önfenntartóvá váljon az oldal, azaz reklámokat továbbra sem közölnek rajta. Az azonban elképzelhető, hogy a szolgáltatások fejlesztésével egy időben reklámkampányt indítanak a népszerűsítésére.

Tulajdonosváltás: jön a Kopint-Datorg?

Az Index úgy értesült, hogy a kormányportál szerkesztőségében tulajdonosváltásra számítanak. Úgy tudni, hogy a KITKH helyett a Kopint-Datorg veheti át az oldal üzemeltetését. Házon belül erről csak kósza hírek terjednek, ám az tény, hogy a kormány előtt van egy előterjesztés, amely a kormányzati gerinchálózatról szól. Információink szerint ez foglalkozik az esetleges tulajdonosváltással is. Nagyobb megrázkódtatást ez nem jelent majd, hiszen a cég állami tulajdonban van. Ezt az értesülésünket megerősítette Gál J. Zoltán is. A kormányszóvivő azonban hozzátette, hogy jelenleg még nem tudni, mikor tárgyal a tervről a kormány.

Jelenleg egyébként kissé rendezetlennek tűnik a kormányportál szerkesztőségének jogi státusza. Bár a Miniszterelnöki Hivatalhoz tartoznak, szervesen nem illeszkednek a struktúrába. Lapunk úgy tudja, hogy a kormányhatározat ezt is rendezné: Baja Ferenc vezetésével jönne létre egy olyan divízió, amelynek feladatai közé tartozna az informatikai fejlesztések stratégiájának kidolgozása, a fejlesztések meghatározása és levezénylése. Ide kerülne a kormányportál szerkesztősége is. Az újságírók szervezetileg a közigazgatásba tagozódnak majd be, ám szerződéses jogviszonyban állnak majd a munkáltatóval.