Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Házkutatások a Portocom-ügyben

2003.02.18. 11:37
A Népszabadság értesülései szerint több magánszemély lakásában és egy ügyvédi irodában is házkutatást tartottak a VPOP nyomozói a Portocom Rt. vezetői ellen folyó nyomozás keretében.
Több magánszemély lakásában és egy ügyvédi irodában házkutatást tartottak a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának nyomozói, és további három személyt keresnek a Portocom Rt. vezetői ellen folyó nyomozás keretében, írta a Népszabadság.

Nem létező vevők

Mint lapunk korábban megírta, a Portocom Rt. négy vezetőjét a bíróság múlt héten előzetes letartóztatásba helyezte. A cég a vámosok gyanúja szerint off-shore cégeken keresztül egymilliárd forint értékben importált az országba számítógépeket hamis számlákkal. Külföldi vámhatóságok megkeresése után a vámosok megállapították, hogy a vámkezelésekhez az elkövetők hamis adattartalmú számlákat nyújtottak be, amelyekkel a tényleges vámérték töredékéért vámkezeltették a számítástechnikai berendezéseket.

A Népszabadság szerint adatok vannak arra, hogy a gyanúsítottak román állampolgároknak adták el a közvetítő cégeket, mikor a tudomásukra jutott, hogy a vámhatóság a szokásosnál átfogóbb vizsgálatokat kezdett a Portocom egyes partnereinél. A közvetítő cégek nevében azonban állítólag az eladás után is a Portocom vezetői jártak el, a román hatóságok szerint pedig az állítólagos vevők nem létező személyek.

Az egyik gyanúsított nevével fémjelzett ügyvédi iroda, ahol szintén házkutatást tartottak, a közvetítő cégekkel kapcsolatos szerződéskötéseket és egyéb jogügyleteket bonyolította.

Egyeztetett vallomás

Az egyik házkutatáson előkerült egy feljegyzés is, melyben részletesen le van írva, hogy a cégvezetőknek esetleges lelepleződésük esetén mit kell mondaniuk a hatóságoknak. A négy gyanúsított közül három e szerint is vallott a kihallgatásokon, a negyedik megtagadta a vallomástételt.

A Portocom úgy véli, hogy az ügy hátterében a minőségi notebookok piacán kialakult háború áll, ahol egy jóval gyengébb piaci pozíciókkal rendelkező vállalat ilyen eszközzel próbál meg nagyobb piaci pozícióhoz jutni. Mivel a Portocom, mint cég nem érintett az ügyben, a vizsgálat a vállalat napi működését nem befolyásolja.