Prés alatt a Microsoft

2000.04.11. 17:55
A Microsoft elmarasztalása után a szaksajtó felfokozott hatásfokon próbálja megsaccolni a cég május végén esedékes büntetését. Amíg a konkurencia újabb és újabb pereket indít a megtépázott multi ellen, a Microsoft egészoldalas újsághirdetésekkel kezdett kampányolni a vásárlók szimpátiájáért.
Miután múlt hétfőn Thomas Penfield Jackson bíró az összes lehetséges vádpontban bűnösnek találta a Microsoftot, felélénkültek a találgatások a büntetés mértékéről. A minisztérium már az év elején kiszivárogtatta, hogy legszívesebben két vagy három részre darabolná a monopóliumával visszaélő vállalatot.

Gates tv-spotokban beszél bele a kamerába és újsághirdetéseken győzködi a fogyasztókat
A tippversenybe - ha csak rövid időre is - beszállt a neves Wall Street Journal üzleti napilap online változata is. A lap oldalán néhány órára feltűnt, hogy a Microsoftot megfoszthatják az Internet Explorer böngészőjéhez fűződő jogaitól. Belső kormányzati források szerint a kormányzat mérlegel egy olyan javaslatot, amely kötelezné a Microsoftot, hogy tegye hozzáférhetővé az Internet Explorer forráskódját a felhasználók és a számítógépgyártók számára egyaránt. Elképzelhető, hogy az Office irodai alkalmazáscsomaggal és a Windows 2000 szerverrel kapcsolatban is korlátozásokat rendelnek el.

A cikket azonban hamarosan lekapták az oldalról, amit a Journal szóvivője úgy kommentált, hogy valójában be sem kellett volna kerülnie az újságba. Avatott Microsoft-szakértők néhány másodperc mérlegelés után végül szimpla pletykának minősítették a híresztelést, mivel a minisztérium megszellőztetett terveiben egy ennél sokkal szélesebb körű kárpótlás szerepel.

Amíg a sötét felhők egyre gyülekeznek a Microsoft felett, a szoftvergyár Bill Gates arcának erőteljes felhasználásával kezdett kampányolni. Gates 30 másodperces tv-spotokban beszél bele a kamerába és egészoldalas újsághirdetéseken győzködi a fogyasztókat, hogy cége milyen pozitív hatást gyakorolt a számtech iparra és a gazdaságra általában. Beszámol arról, hogy az elmúlt 25 évben miként emelte az emberek életének színvolát és minőségét a személyi számítógépek segítségével. Elmeséli, hogy a Microsoftnál az a céljuk, hogy minél jobb szoftvereket készítsenek a fogyasztóknak, és még van hova fejlődniük.

A kampány kiegészítő részeként közvéleménykutatók olyan kérdéseket tesznek fel az utca emberének, mint pl. Ön szerint Bill Gatest őszinte? Tényleg megsértette a cég a trösztellenes törvényt? Kit okol a tőzsde mélyrepüléséért? A Microsoft gyakran rendel efféle felméréseket, most mégsem volt hajlandó nyilatkozni, ki áll a mostani mögött. A kérdezők a tévéreklámok kijelentéseivel összhangban tesztelik az emberek reakcióit a Microsoft lehetséges lépéseivel és a kiszabható büntetések felsorolásával.

A teszt néhány kérdése sajátosan interpretálja a bírói döntést. A felmérés úgy tudja, a bíró elismerte a cég jelentős újításait a szoftverpiacon, pedig Jackson bíró pont a fejlődés elfojtásával vádolta meg a monopóliumot.

A New York Times úgy tudja, a Microsoft leszerződtette George W. Bush kampánycsapatának kulcsemberét, Ralph Reedet, hogy maguk mellé állítsa az egyik lehetséges elnököt. Reed korábban a Keresztény Koalíció vezetője volt, most az ifjabb Bush egyik vezető tanácsadója, így jó eséllyel puhíthat az elnökjelölt véleményén. Reed Century Strategies szintén szerződésben áll a szoftvercéggel, hogy több befolyásos politikusnál, köztük a másik elnökjelölt Al Gore-nál lobbizzon a Microsoft érdekeiért. A Microsoft szerint a lépésre a konkurencia erőteljes lobbizása ellen volt szükség.

Jackson bíró az antitröszt-per menete szerint május 24-én fogja kihirdetni a Microsoftnak kiszabott büntetést.  • Tippek
  • Lakáshitel