Piroska
-2 °C
5 °C

Legális a programtörés

2001.02.05. 13:19
A Sony elvesztette azt a pert amelyet PlayStation játékokat asztali számítógépen emuláló programok fejlesztése miatt indított a Connectix ellen. A bíróság döntése értelmében a reverse engineering nem sérti a szerzői jogi törvényt.
A reverse engineering, a visszafelé tervezés lehetővé teszi, hogy a fejlesztők által lezárt szoftverek vagy hardverek működését megértve a vásárlást bizonyító regisztráció megkerülésével lehessen programokat másolni. A legtöbb országban a törvények büntetik a reverse engineering minden formáját, mint a szerzői jogok megsértését - az Egyesült Államokban például a Digital Millenium Copyright Act (DMCA) hatálybalépése óta, vagyis két éve.

A Kalifornia állambeli San Mateó-i kilences számú szövetségi kerületi bíróság Sony kontra Connectix ügyben hozott döntése értelmében azonban létezik olyan reverse engineering, amely nem sérti a szerző jogait.

Menthetetlenül...?

Feltörték?
A Sony által indított per csak egy a sok közül, amellyel a népszerű játékkonzoljára a PlayStationra írt játékokat próbálja megvédeni a szórakoztatóelektronikai óriásvállalat. A Connectix és a Bleem! is azért került a vádlottak padjára, mert a PlayStation kódolását feltörve olyan emulációs programot írtak és kezdtek forgalmazni, amellyel a kizárólag konzolon játékok futtatását PC-ken és Macintoshokon is lehetővé teszi.

A reverse engineering menthetetlen bűn, a kiscégek így az első köröket el is bukták. Az amerikai legfelsőbb bíróság azonban - ahogy a túl bonyolult ügyekben szokás - a Connectix-ügyet visszaküldte a fellebviteli bíróság elé, amely ebben az esetben a San Mateó-i kilences számú volt, ahol meglepő ítélet született.

..vagy jóhiszeműen?

A bíróság szerint Connectix szakemberei nem sértették meg a Sony szerzői jogait, amikor kifürkészték a PlayStation belsejében megbúvó titkokat, mert ez a tudományos kutatásként a törvény által megengedett ,,jóhiszemű felhasználás" körébe tartozik. Jóhiszemű felhasználónak számít az, aki a boltban vett CD-t lemásolja arra az esetre, ha a macska az eredetit kettékarmolná (megölve ezzel a zenét), és jóhiszemű az is aki kutatási-fejlesztési célból szétszerel egy órát, hogy megtudja, hogyan működik.

Az sem elhanyagolható, hogy a Connectix PlayStation-emuláló programja nem mondható a reverse engineering tipikus eredményének, a kalózmásolásnak: nem gyártanak konzolokat, nem másolnak játék-CD-ket. A játékokat továbbra is meg kell vásárolniuk a felhasználóknak, vagy ha nem így szerzik be őket, azért már nekik kell felelniük.

Az ítélet fényében egészen másként tűnik fel a DeCSS nagy port felkavart ügye. A DeCSS az a program, amellyel a Linux alatt is nézhetőek a DVD-s filmek, annak ellenére, hogy a DVD-kódolás során kizárták a fejlesztésből a nyílt forráskódot támogató közösséget. A DVD esetében a lejátszhatóvá tétel egyet jelentett a másolásvédelem feltörésével, és mindenütt, minden szinten betiltották.