Eljövendő szép napok

2000.04.18. 18:29
Úgy teniszezünk, hogy nincsenek a vonalak fölfestve, és utólag szól valaki, hogy ez a labda kinn volt - jellemezte a magyar helyzetet dr. Hegedűs András, a Legfőbb Ügyészség munkatársa az ORFK ,,Az Internet jogi porblémáiról" címmel rendezett konferenciáján. A megbeszélés résztvevői leginkább a kérdésfelvetésre szorítkozhattak, hiszen Magyarországon még a szakértőknek sem egységes az álláspontja a nettel kapcsolatos jogi, gazdasági, etikai, illetve morális kérdésekben.

dr. Hegedűs András:
Úgy teniszezünk, hogy nincsenek a vonalak fölfestve.
Az internet nem csak az elektronikus kereskedelem számára kínál óriási lehetőségeket, de utat nyit a határokat nem ismerő cyber-bűnözésnek is - így kezdődik a tavaly decemberben Helsinkiben tartott IST (Information Society Technology) konferencia összegző jelentése. Az interneten folyó bűnözés elleni harc egyre nagyobb figyelmet követel: közreműködők a cyber-bűnözés megelőzését-leküzdését célozták meg.

Hasonló szándékkal szervezett konferenciát az Országos Rendőr-Főkapitányság (ORFK) Budapesten ,,Az internet jogi problémáiról" címmel. A tanácskozáson képviseltette magát majdnem mindenki, akit az internetes bűnözés érinthet: a rendőrség, a Belügyminisztérium, a szolgáltatók, az ügyészség, az adatvédelem, a bíróság, a szakértők, a szoftvergyártók, a sajtó. Hackerek nem, vagy nem szóltak, hogy ők azok.

Szerzői jogok - alapfogalmak
A legalapvetőbb szerzői jog a másolatkészítés joga. Ez tartós vagy ideiglenes másolat lehet, míg a többszörözés közvetetten vagy közvetlenül történhet. Hasonló alapvető jog a nyilvánossághoz való közvetítés joga (TV, rádió) A puszta átvitelnek nincs szerzői jogi relevanciája. A szabad felhasználás köre: ha nem készül tartós másolat; ha jogszerű a felhasználás; ha nincs önálló gazdasági jelentősége.

Dr. Faludi Gábor, az ArtisJus igazgatója többek között elmondta: az USA digitális millenniumi egyezménye szerint, ha a tartalomszolgáltató hagyja, hogy szerzői jogvédett mű legyen az oldalán, akkor felelnie is kell érte. Magyarországon '99-ben született szerzői jogi törvény, ebben viszont nem fordul elő az a szó, hogy internet.

Faludi szerint a megoldás az Amerikában bevett szokás, miszerint ha a sértett felszólító levelet küld, a szolgáltató köteles leszedni a kérdéses oldalakat.

Dr. Ormós Zoltán a BSA képviseletében szólt a témához. Egyre több olyan hely van, mondta, amelyeket szinte lehetetlen figyelemmel kísérni - aukciónak, legális üzletnek álcázzák a lopott szoftver-kereskedést. A BSA ügyeiben általában hatásos a ,,take down notice", az ügyvédi felszólító levél - ők három napot szoktak adni a kérdéses anyag eltávolítására, de általában egy órán belül leszedik a szolgáltatók. Az ügyvéd szerint reálisan föl lehet mérni, mikor sérülnek a szerzői jogok.

Kriminal-expo
Május 24 és 27 között rendezik a Kriminal-expót az Egyetemi Kondgresszusi Központban. A 9. nemzetközi biztonsági, bűnüldözési, informatikai és katasztrófavédelmi szakkiállítás és konferencia célja a ,,a nemzetközi operatív együttműködés és a szakmai tapasztalatcsere".

Úgy teniszezünk, hogy nincsenek a vonalak fölfestve, és utólag szól valaki, hogy ez a labda kinn volt - kapcsolódott be a vitába dr Hegedűs András, aki a Legfőbb Ügyészséget képviselte a konferencián. Miközben nincs megfelelő kommunikáció a szakmán belül, fölmérni sem lehet, mekkora szabadság szakadt az állampolgárokra.

Magyarországon legálisan el lehet adni olyan számítógépet, amelyen semmiféle szoftver nincsen - említett egy példát Hegedűs András. Ezt nem lenne szabad hagyni, inkább azt a jogi területet kellene erősíteni, szélesíteni - hangsúlyozta -, amely szerint be lehet tartani a szabályokat.

Gulyás Csaba:
A rendőrség nagy ívben figyelmen kívül hagyja a személyi adatok védelmét.
A felek hosszan vitáztak a rendőrségi lefoglalások körüli anomáliákról is. Rendőrök, igazságügyi szakértők és az adatvédő csapott össze - mindannyian a maguk belső szabályaira, illetve különböző jogszabály-értelmezésekre hivatkozva. Amikor az egyik szakértő például azt ajánlotta, hogy ne foglalják le a hardvert, elég, ha alkoholos filccel a CD-re íratják a gyanúsítottal, hogy mi van az adathordozón (így nem perelheti később a károsult a rendőrséget: mondván, ő teszem azt, könyvelő, és a hónapokig húzódó eljárás miatt hónapokig nem tudott dolgozni a gépe, az adatai nélkül) - a másik szakértő azonnal cáfolta is, hogy a módszer célravezető lenne. A bíróság ugyanis, ha kérik, köteles új szakértőt kirendelni, aki már nem tud mit kezdeni a meghajtó nélkül, a vallomást vissza lehet vonni és így tovább - röpködtek érvek és ellenérvek.

Gulyás Csaba, aki az adatvédelmi biztost képviselte, szemléletes példát hozott elő. Arra az esetre emlékeztetett, amikor valakik viccből fölásták az Újpest focipályáját. Másnap az Internetto egyik fórumán egy illető azt írta, hogy rettenetesen fáradt, mert egész éjjel az Újpest pályát ásta. Harmadnap kopogtatott a rendőrség az Internettónál: adja meg a fecsegő adatait. Ekkor derült fény arra, hogy az adatvédelmi törvények szerint akkor sem lett volna joga megadni a kért információkat, ha akarta volna. El sem jutottak a legnehezebb fázisig, hogy tudniillik vajon az ellensége nevében szólt-e a diskuráló, vagy vicces kedvében volt, és ha mégis ő, bizonyíték-e a csatornán ellesett szó...

Gulyás Csaba így összegezte tapasztalatait: a rendőrség nagy ívben figyelmen kívül hagyja a személyi adatok védelmét.

Számai Lajos, BRFK:
"Én a bűnt üldözöm, nem a szolgáltatókat".
A konferencia végén Garamvölgyi László, az ORFK sajtószóvivője bejelentette: a tanácskozáson felvetett kérdésekről készült jegyzeteket az érdekeltek e-mailen megkapják. A referens azt kérte, hogy a kibővített-átfésült szöveget a szakértők küldjék vissza az ORFK-nak. Ebből az anyagból a tervek szerint - a különböző érdekcsoportok véleményét figyelembe véve - ajánlást fognak átadni a jogalkotóknak a jelenlegi kaotikus állapotok rendezésére. Dusi Sándor, aki a Belügyminisztérium szervezett bűnözés elleni alosztályáról érkezett, azt ígérte: a BM minden szempontból támogatja a kezdeményezést.


  • Tippek
  • Bankszámla