Ágnes
-1 °C
2 °C

Látogatói követésére kényszeríthetik a weboldalakat

2007.06.11. 16:15
Perrel kényszerítenék a felhasználói adatok rögzítésére, illetve az adatok kiadására az egyik legnépszerűbb torrentkereső weboldalt. A TorrentSpy nem akarja átadni a kért információkat, mert azzal megsértené az adatkezelési irányelveit, ezért megfellebbezi a döntést.

Ismét a felhasználók adataira hajtanak a filmipar jogászai, ami önmagában nem nagy újdonság, viszont ha a bíróság helybenhagyja korábbi döntését, akkor a TorrentSpy ellen folyamatban lévő per az összes amerikai webes cég életére hatással lehet.

Kalózbarát weboldal

A hollywoodi filmstúdiókat képviselő Motion Picture Association of America (MPAA) 2006. februárjában perelte be a TorrentSpy nevű weboldalt, mert úgy vélte, hogy a kereső segítségével az internetezők könnyebben megtalálják a mozifilmek kalózmásolatait. A perben eljáró kaliforniai kerületi bíró május 29-én arra szólította fel a TorrentSpy üzemeltetőjét, hogy rögzítse a felhasználók tevékenységét, ip-címét, és adja át az adatokat a felperesnek.

Fellebbezni június 12-ig lehet, és a TorrentSpy természetesen él a lehetőséggel, mert adatkezelési irányelveiben azt ígérte a látogatóinak, hogy a beleegyezésük nélkül soha nem rögzíti az adataikat. Ha a weboldalt mégis az adatok átadására kötelezik, akkor az üzemeltetők valószínűleg inkább elérhetetlenné teszik az Egyesült Államok területéről.

Kényes információk

A per kimenetelének komoly következményei lehet a kereskedelmi és szórakoztató szájtokra, állítja Fred von Lohmann, az Electronic Frontier Foundation "szájberjogvédő" szervezet jogásza. Ilyen szabályozás még nem volt, most először kéri egy bíró a felhasználói adatok rögzítését, illetve az adatok átadását a felperesnek. Ha a fellebbezést visszautasítják, akkor - az amerikai precedensjog miatt - a jövőben a bírók arra kötelezhetik majd a weboldalakat, hogy figyeljék a felhasználók tevékenységét, még akkor is, ha az adatkezelési irányelveikben ennek az ellenkezőjét ígérték.

Az Egyesült Államokban nagyon sok webes cég önként rögzíti a felhasználók adatait, de nem mindegyik. Lohmann szerint nem szabadna az általános adatvédelmi politikát egy per miatt megváltoztatni.