Mátyás
-6 °C
1 °C

Adatszolgáltatásra kötelezik az amerikai reptereket

2001.11.27. 15:32
Érkező utasaik rendkívül alapos és időrabló átvizsgálását helyezte kilátásba az amerikai kormány azoknak a légitársaságoknak, amelyek nem tesznek eleget a terroristák kiszűrését célzó, igen részletes adatszolgáltatási kötelezettségnek - írta kedden a The New York Times.
A Bush elnök által november 19-én aláírt új repülésbiztonsági törvény alapján a légitársaságoknak az aláírástól számítva két hónapjuk van az adatszolgáltatási kötelezettség teljesítésére, de a most ultimátumszerűen adatszolgáltatásra felszólított 58 légitársaságnak - zömmel arab, orosz és kínai cégeknek - ennél jóval korábban, már csütörtöktől meg kell felelniük az előírásoknak. Ennek elmaradása esetén minden egyes utasuk mindegyik kézipoggyászát és feladott csomagját tüzetesen megvizsgálják az érkezési repülőtéren. A beléptetés előtti vizsgálatok órákat is igénybe vehetnek.

A The New York Times az értesített légitársaságok közül a Saudi Arabian Airlinest, a Royal Jordaniant, a Pakistan Internationalt, az Ethiopian Airlinest, az orosz Aeroflotot, a legnagyobb kínai légitársaságot, az Air Chinát, valamint a China Easternt és a China Southernt nevezte meg.

Az amerikai szövetségi hatóságok már több mint egy évtizede kérik a légitársaságokat az adatszolgáltatásra, amelynek célja a külföldi utasok adatainak összevetése a keresett terroristák és bűnözők listájával; eddig több mint 90 légitársaság eleget is tett ennek.

A vámszolgálat által működtetett számítógépes rendszer segítségével az amerikai hatóságok tavaly 387 ezer érkező járat 57 millió utasának adatait ellenőrizték; ez a tavaly összesen Amerikába érkezett 67 millió légiutas 85 százaléka volt.

Az új repülésbiztonsági törvény alapján azonban az amerikai járatokat üzemeltető cégeknek mostantól már nem lesz választásuk: elektronikus úton mindenképpen el kell juttatniuk az amerikai hatóságoknak minden utasuk, sőt az egyes gépek személyzetének teljes nevét, születési időpontját, állampolgárságát, nemét, útlevelének számát és kibocsátási helyét, vízumának vagy zöldkártyájának számát, ezenfelül minden olyan egyéb információt, amelyet a szövetségi szervek repülésbiztonsági szempontból szükségesnek tartanak.