Tekla
8 °C
20 °C

Gépenként több tízezres reprográfiai díjat fizethetnek a fénymásolók gyártói

2000.12.20. 18:03
Január elsejétől reprográfiai díjat kell fizetni a fénymásolók gyártóinak és felhasználóinak is. A tavaly elfogadott új szerzői jogi törvény, mely összhangban van a jelenlegi nemzetközi és uniós jogi szabályozással, járulék megfizetésére kötelezi a másológépek gyártóit, forgalmazóit és felhasználóit. A járulék beszedésére idén augusztusban alakult meg a Magyar Reprográfiai Szövetség.
A Magyar Reprográfiai Szövetség elképzelése szerint a berendezés másolási sebességétől függően, a fekete-fehér nyomatokat előállító készülékek árának 5-10 százaléka lenne a reprográfiai díj, ami színes másolatot előállító gépek esetében 50 százalékkal megemelkedne.

A magas díjak a feketepiacnak kedveznek
Az elképzelések szerint azoknak az intézményeknek és szervezeteknek és vállalkozásoknak is fizetniük kellene, amelyek fénymásolatokat készítenek, írja az MTI. A főváros, a városok és az egyéb települések szerint differenciált díj a készülékek másolási sebessége alapján kalkulált havi összeg lenne, ami a tervek szerint fekete-fehér berendezések esetében 1500 és 10 ezer forint között alakulna. A díjat színes fénymásolók esetében 50 százalékkal megnövelnék.

A Minolta Magyarország ügyvezetője, Papp Zoltán szerint a készülékek eladása után fizetendő díjak rendkívül magasak, hiszen egy percenként több mint 50 másolat elkészítésére alkalmas fekete-fehér berendezés eladása után 80 ezer forintot kellene befizetniük, míg egy percenként legfeljebb 12 másolatot előállító készülék után 5 ezer forintot kellene leróniuk. Az ügyvezető úgy vélte, hogy a magas díjak a feketepiacnak kedveznek, mivel a befizetendő összegek tovább terhelik a már egyébként is túladóztatott technológiai ipart.

Az Európai Unió több országában is alkalmaznak hasonló díjakat, ám ezek koránt sem olyan magasak, mint amekkorákat Magyarországon kivetni terveznek. A reprográfiai díjat kiterjesztik a számítógépek perifériáira is, Németországban például november végén állapodott meg a Hewlett-Packard, a szerzői jogvédő hivatallal a CD-írók után fizetendő reprográfiai díj mértékéről. A GEMA, a német szerzői jogvédő hivatal májusban szólította fel a HP-t arra, hogy fizessen 30 márkát minden, 1998 februárja óta Németországban eladott berendezés után. A november 24-i megegyezés értelmében a HP a korábban eladott CD-írók után 3,60 márkát, az ezentúl forgalomba kerülő készülékek után pedig 12 márkát fizet. A díjat előíró törvényt eddig csak a magnók és videomagnók gyártóinál alkalmazták, a bírósági döntés azonban kiterjeszti hatályát a CD-írók gyártóira is.