Judit
3 °C
7 °C

Gépenként több tízezres reprográfiai díjat fizethetnek a fénymásolók gyártói

2000.12.20. 18:03
Január elsejétől reprográfiai díjat kell fizetni a fénymásolók gyártóinak és felhasználóinak is. A tavaly elfogadott új szerzői jogi törvény, mely összhangban van a jelenlegi nemzetközi és uniós jogi szabályozással, járulék megfizetésére kötelezi a másológépek gyártóit, forgalmazóit és felhasználóit. A járulék beszedésére idén augusztusban alakult meg a Magyar Reprográfiai Szövetség.
A Magyar Reprográfiai Szövetség elképzelése szerint a berendezés másolási sebességétől függően, a fekete-fehér nyomatokat előállító készülékek árának 5-10 százaléka lenne a reprográfiai díj, ami színes másolatot előállító gépek esetében 50 százalékkal megemelkedne.

A magas díjak a feketepiacnak kedveznek
Az elképzelések szerint azoknak az intézményeknek és szervezeteknek és vállalkozásoknak is fizetniük kellene, amelyek fénymásolatokat készítenek, írja az MTI. A főváros, a városok és az egyéb települések szerint differenciált díj a készülékek másolási sebessége alapján kalkulált havi összeg lenne, ami a tervek szerint fekete-fehér berendezések esetében 1500 és 10 ezer forint között alakulna. A díjat színes fénymásolók esetében 50 százalékkal megnövelnék.

A Minolta Magyarország ügyvezetője, Papp Zoltán szerint a készülékek eladása után fizetendő díjak rendkívül magasak, hiszen egy percenként több mint 50 másolat elkészítésére alkalmas fekete-fehér berendezés eladása után 80 ezer forintot kellene befizetniük, míg egy percenként legfeljebb 12 másolatot előállító készülék után 5 ezer forintot kellene leróniuk. Az ügyvezető úgy vélte, hogy a magas díjak a feketepiacnak kedveznek, mivel a befizetendő összegek tovább terhelik a már egyébként is túladóztatott technológiai ipart.

Az Európai Unió több országában is alkalmaznak hasonló díjakat, ám ezek koránt sem olyan magasak, mint amekkorákat Magyarországon kivetni terveznek. A reprográfiai díjat kiterjesztik a számítógépek perifériáira is, Németországban például november végén állapodott meg a Hewlett-Packard, a szerzői jogvédő hivatallal a CD-írók után fizetendő reprográfiai díj mértékéről. A GEMA, a német szerzői jogvédő hivatal májusban szólította fel a HP-t arra, hogy fizessen 30 márkát minden, 1998 februárja óta Németországban eladott berendezés után. A november 24-i megegyezés értelmében a HP a korábban eladott CD-írók után 3,60 márkát, az ezentúl forgalomba kerülő készülékek után pedig 12 márkát fizet. A díjat előíró törvényt eddig csak a magnók és videomagnók gyártóinál alkalmazták, a bírósági döntés azonban kiterjeszti hatályát a CD-írók gyártóira is.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?