Ágnes
-5 °C
2 °C

Túszul ejthetik a rendszergazdákat

2002.06.30. 18:15
A brit internetes rendőrség vezetése arra figyelmeztet, hogy a vállalati informatikai vezetők emberrablók és a szervezett bűnözés áldozatává válhatnak.
A számítástechnikai főnökök ugyanolyan támadásoknak lehetnek kitéve, mint amilyenek a múltban több esetben a bankok menedzsereit érték - jelentette ki az angol Computing számítástechnikai magazinnak Len Hynds, a brit nemzeti hi-tech bűnüldözési egység (NHTCU) munkatársa.

Zsaroló betörők

A számítógépes rendőri egységnek már jutott tudomására olyan eset, ahol bűnözői csoportok vállalatokat zsaroltak meg, miután azok számítógépes rendszerében biztonsági hibákat fedeztek fel. "Ezek után elképzelhető, hogy hamarosan a rendszergazdák testi épsége forog veszélyben" - mondta Len Hynds.

A szervezett bűnözői csoportok megfélemlíthetik a felelősöket, hogy kiszedjék belőlük az információt. Ezért a NHTCU felszólította a célcsoportba tartozó vállalatokat, hogy javítsák a munkatársak felvételénél alkalmazott szűrőket, és ügyeljenek a számítógépes adatokhoz hozzáféréssel rendelkező alkalmazottaikra.

Hackerbérlés

"Elképzelhető, hogy a bűnbandák a számítástechnológiai ismeretekkel rendelkező embereket fogadnak fel, hiszen a számítógép egyre inkább a bűnözés fontos eszközévé lép elő" - mondta a szakértő.

A brit Datasec igazságügyi számítógépes szakértő cég büntetőügyekben és ipari számítógépes bűncselekmények esetén folytat nyomozást. Voltak már eseteik, ahol a szervezetek alkalmazottai váltak támadás célpontjává, mert értékes adatokhoz férhettek hozzá.

A fecsegés veszélyes

A céget vezető Adrian Reid úgy véli, az informatikáért felelős alkalmazottak különös óvatossággal kell eljárjanak, amikor a munkájukról beszélgetnek valakivel. Ha valaki a rendszergazdát veszi célba, a lehető legtöbbet meg akar tudni arról a személyről.

"Az érzékeny területen dolgozó munkatársak éppen ezért különösen meg kell gondolniuk, hogy mit mondanak magukról nyilvános helyeken" - mondta Reid.

A brit cégek közel háromnegyede bizalmas adatokat tárol a számítógépes hálózatán, és sokat kell még tenniük ahhoz, hogy egyetlen személy ne legyen teljes felelősséggel a teljes információmennyiségért. "A cégeknek mérlegelniük kell a felelősség szétosztását. Nehezebb megkörnyékezni emberek csoportját, mint egyetlen embert" - mondta Adrian Reid.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!