Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Túszul ejthetik a rendszergazdákat

2002.06.30. 18:15
A brit internetes rendőrség vezetése arra figyelmeztet, hogy a vállalati informatikai vezetők emberrablók és a szervezett bűnözés áldozatává válhatnak.
A számítástechnikai főnökök ugyanolyan támadásoknak lehetnek kitéve, mint amilyenek a múltban több esetben a bankok menedzsereit érték - jelentette ki az angol Computing számítástechnikai magazinnak Len Hynds, a brit nemzeti hi-tech bűnüldözési egység (NHTCU) munkatársa.

Zsaroló betörők

A számítógépes rendőri egységnek már jutott tudomására olyan eset, ahol bűnözői csoportok vállalatokat zsaroltak meg, miután azok számítógépes rendszerében biztonsági hibákat fedeztek fel. "Ezek után elképzelhető, hogy hamarosan a rendszergazdák testi épsége forog veszélyben" - mondta Len Hynds.

A szervezett bűnözői csoportok megfélemlíthetik a felelősöket, hogy kiszedjék belőlük az információt. Ezért a NHTCU felszólította a célcsoportba tartozó vállalatokat, hogy javítsák a munkatársak felvételénél alkalmazott szűrőket, és ügyeljenek a számítógépes adatokhoz hozzáféréssel rendelkező alkalmazottaikra.

Hackerbérlés

"Elképzelhető, hogy a bűnbandák a számítástechnológiai ismeretekkel rendelkező embereket fogadnak fel, hiszen a számítógép egyre inkább a bűnözés fontos eszközévé lép elő" - mondta a szakértő.

A brit Datasec igazságügyi számítógépes szakértő cég büntetőügyekben és ipari számítógépes bűncselekmények esetén folytat nyomozást. Voltak már eseteik, ahol a szervezetek alkalmazottai váltak támadás célpontjává, mert értékes adatokhoz férhettek hozzá.

A fecsegés veszélyes

A céget vezető Adrian Reid úgy véli, az informatikáért felelős alkalmazottak különös óvatossággal kell eljárjanak, amikor a munkájukról beszélgetnek valakivel. Ha valaki a rendszergazdát veszi célba, a lehető legtöbbet meg akar tudni arról a személyről.

"Az érzékeny területen dolgozó munkatársak éppen ezért különösen meg kell gondolniuk, hogy mit mondanak magukról nyilvános helyeken" - mondta Reid.

A brit cégek közel háromnegyede bizalmas adatokat tárol a számítógépes hálózatán, és sokat kell még tenniük ahhoz, hogy egyetlen személy ne legyen teljes felelősséggel a teljes információmennyiségért. "A cégeknek mérlegelniük kell a felelősség szétosztását. Nehezebb megkörnyékezni emberek csoportját, mint egyetlen embert" - mondta Adrian Reid.