Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Leleplezik az FBI számítógépes kémkedéseit

2001.08.13. 11:05
Az egyik tavalyi maffiaügy gyanúsítottja elleni bizonyítékok megszerzésére az FBI kémszoftvert vetett be, hogy a számítógép billentyűzetén begépelt jelszavakat és az internetes forgalmat megfigyelje. Most bírói utasításra a megfigyelési eljárásokat tüzetes vizsgálatnak vetik alá.
Nicholas Politan amerikai szövetségi bíró egy ítéletében pontosan körülhatárolta a szövetségi nyomozóhivatal (FBI) lehetőségeit az informatikai titkosszolgálati bevetéseken. Az FBI-t arra kötelezték, hogy augusztus 31-ig hozza nyilvánosságra az idáig szigorúan titkosnak minősülő PC lehallgatási technológiáit. Az ügynököknek nem csak a szoftvert, de az eddig alkalmazott telepítési és kiértékelési eljárásokat is fel kell tárniuk.

A Little Nicky-ügy volt a kiváltó ok

A szövetségi bíróság rendelkezésének közvetlen kiváltó oka a tavaly év végén nagy port felvert Little Nicky-ügy. Ennek főszereplője a bebörtönzött gengszterfőnök, Nicodemo "Little Nicky" Scarfo fia, Nicodemo Scarfo Jr., akit illegális fogadóirodák üzemeltetésével és uzsoraügyletekkel vádolnak.

A gyanúsított elleni bizonyítékok megszerzésére az FBI kémszoftvert vetett be, hogy a számítógép billentyűzetén begépelt jelszavakat és az internetes forgalmat megfigyelje. A feljegyzéseket a nyomozóhivatal a bíróság előtt bizonyítékként kívánta felhasználni.

A szövetségi bíróság most Scarfo védőinek sürgetésére úgy határozott, hogy a megfigyelési eljárásokat első lépésben tüzetes vizsgálatnak vetik alá, mielőtt az így szerzett adatokat a bíróság előtt bizonyítékként figyelembe lehetne venni. Augusztus 31. után aztán határoznak a szoftver további használatáról.