Erzsébet
1 °C
4 °C

Korlátozták a Wikipedia elérését a britek

2008.12.08. 13:35
Nagy-Britannia több netszolgáltatója korlátozta a Wikipedia elérését, miután egy jogvédő szervezethez bejelentés érkezett arról, hogy a Scorpions nevű német rockbanda egyik lemezborítója sérti a brit törvényeket – írja a BBC hírportálja.

A korlátozás azután lépett életbe, hogy egy állampolgár felhívta az Internet Watch Foundation (IWF) nevű, a jogsértő netes tartalmakra vadászó gyerekvédő szervezet figyelmét a Wikipedia egyik szócikkére. A szócikk a Scorpions Virgin Killer című, 1976-os lemezéről szólt, az oldalon a lemez borítója is szerepelt. Steffan Böhle grafikusművész alkotásán egy kihívó pózban ülő, egyértelműen kiskorú meztelen kislány látható, akinek a nemi szervét üvegrepedésre emlékeztető effekt takarja el.

Az IWF úgy vélte, hogy a kép sérti a brit törvényeket, ezért felvette az oldalt arra a listára, amit a jogsértő oldalakról vezet. E listát a brit internetszolgáltatók többsége figyelembe veszi, mert ez alapján szűri a gyerekpornót és pedofil tartalmakat tartalmazó oldalakat, így az IWF lépésének az lett a következménye, hogy az ominózus oldal a brit háztartások 95 százalékába elérhetetlenné vált. Egyébként az IWF-nek több netszolgáltató és médiacég is tagja, így a BBC, az AOL, az Ask és a News International - ezek után érdekes, hogy a BBC hírében még csak nem is említi az album címét, valószínűleg azért, hogy ne is lehessen rákeresni.

A felhasználókat és a Wikipedia munkatársait feldühítette a korlátozás. Utóbbiak azzal érveltek, hogy a lemezborító több könyvben is megtalálható, és eddig senkit nem zavart, és sérelmezték, hogy a korlátozás nemcsak a képet, hanem a lemezről szóló szöveget is elérhetetlenné tette. Jay Walsh, a Wikipediát üzemeltető Wikimedia Foundation szóvivője súlyosabb vádakat fogalmazott meg: szerinte a korlátozás óta több Wikipedia-szerző nem tudja szerkeszteni a népszerű online enciklopédia oldalait. A júzerek többsége azon bosszankodott, hogy a korlátozás néhány szolgáltatónál más szócikkekre is kiterjedt, volt olyan, akinél több Wikimedia-oldal egy ideig egyáltalán nem volt elérhető.

Az IWF azzal érvel, hogy a lemezborító már pedofil tartalomnak tekinthető, a szervezet szóvivője pedig felhívta a figyelmet arra, hogy konzultáltak a rendőrséggel, mielőtt döntöttek volna az oldalról. Az Egyesült Államokban (ahol a Wikimedia Foundation hostjai találhatók) az albumborító művészi alkotás, ezért az ott megjelenő obszcenitást sem kezelik pedofil tartalomként.

A Scorpions 1965-ben alakult Hannoverben, és még ma is aktívak. Legnagyobb slágereik a Rock You Like a Hurricane, illetve a rendszerváltás után nálunk is sokat játszott Wind of Change voltak. A kereskedelmi rádiók számára is fogyasztható, dallamos rockot játszanak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?