Nándor
8 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Korlátozták a Wikipedia elérését a britek

2008.12.08. 13:35
Nagy-Britannia több netszolgáltatója korlátozta a Wikipedia elérését, miután egy jogvédő szervezethez bejelentés érkezett arról, hogy a Scorpions nevű német rockbanda egyik lemezborítója sérti a brit törvényeket – írja a BBC hírportálja.

A korlátozás azután lépett életbe, hogy egy állampolgár felhívta az Internet Watch Foundation (IWF) nevű, a jogsértő netes tartalmakra vadászó gyerekvédő szervezet figyelmét a Wikipedia egyik szócikkére. A szócikk a Scorpions Virgin Killer című, 1976-os lemezéről szólt, az oldalon a lemez borítója is szerepelt. Steffan Böhle grafikusművész alkotásán egy kihívó pózban ülő, egyértelműen kiskorú meztelen kislány látható, akinek a nemi szervét üvegrepedésre emlékeztető effekt takarja el.

Az IWF úgy vélte, hogy a kép sérti a brit törvényeket, ezért felvette az oldalt arra a listára, amit a jogsértő oldalakról vezet. E listát a brit internetszolgáltatók többsége figyelembe veszi, mert ez alapján szűri a gyerekpornót és pedofil tartalmakat tartalmazó oldalakat, így az IWF lépésének az lett a következménye, hogy az ominózus oldal a brit háztartások 95 százalékába elérhetetlenné vált. Egyébként az IWF-nek több netszolgáltató és médiacég is tagja, így a BBC, az AOL, az Ask és a News International - ezek után érdekes, hogy a BBC hírében még csak nem is említi az album címét, valószínűleg azért, hogy ne is lehessen rákeresni.

A felhasználókat és a Wikipedia munkatársait feldühítette a korlátozás. Utóbbiak azzal érveltek, hogy a lemezborító több könyvben is megtalálható, és eddig senkit nem zavart, és sérelmezték, hogy a korlátozás nemcsak a képet, hanem a lemezről szóló szöveget is elérhetetlenné tette. Jay Walsh, a Wikipediát üzemeltető Wikimedia Foundation szóvivője súlyosabb vádakat fogalmazott meg: szerinte a korlátozás óta több Wikipedia-szerző nem tudja szerkeszteni a népszerű online enciklopédia oldalait. A júzerek többsége azon bosszankodott, hogy a korlátozás néhány szolgáltatónál más szócikkekre is kiterjedt, volt olyan, akinél több Wikimedia-oldal egy ideig egyáltalán nem volt elérhető.

Az IWF azzal érvel, hogy a lemezborító már pedofil tartalomnak tekinthető, a szervezet szóvivője pedig felhívta a figyelmet arra, hogy konzultáltak a rendőrséggel, mielőtt döntöttek volna az oldalról. Az Egyesült Államokban (ahol a Wikimedia Foundation hostjai találhatók) az albumborító művészi alkotás, ezért az ott megjelenő obszcenitást sem kezelik pedofil tartalomként.

A Scorpions 1965-ben alakult Hannoverben, és még ma is aktívak. Legnagyobb slágereik a Rock You Like a Hurricane, illetve a rendszerváltás után nálunk is sokat játszott Wind of Change voltak. A kereskedelmi rádiók számára is fogyasztható, dallamos rockot játszanak.