Piroska
-2 °C
5 °C

Betiltották a Vista fontkészletét

2006.04.04. 10:33
A Microsoftot elmarasztaló határozatot hozott az Európai Unió márkavédelemért felelős hivatala. Az első fokú határozat szerint a következő Windows rendszerfontja plágium útján, egy német cég termékének lemásolásával készült.

A Microsoft nem jegyeztetheti be saját szellemi termékeként a Segoe fontkészletet. A betűtípus, amelyet a Windows Vista rendszerfontjának szánnak, néhány hónappal ezelőtt már vitát kavart, mert az első ránézésre tökéletesen egyezik a Linotype fejlesztőcég Frutiger Next elnevezésű betűtípusával.

A német cég óvást jelentett be a Segoe uniós belső piacon való használatával kapcsolatban. A márkavédelmi ügyekben eljáró hivatal (OAMI) igazat adott a Linotype-nak, és nem engedélyezte a Microsoft betűkészlet levédését.

Teljes azonosság

A Heise.de híroldal beszámolója szerint a hivatal szakértői azonosnak találták a két betűtípust. Az indoklásban példaként sorolt betűk "teljesen azonosak" illetve "nincs köztük semmi eltérés."

A Linotype-nak igen nehéz volt bizonyítani, hogy a Microsoft fontkészlete valóban csak másolat. Ehhez a Microsoft fejlesztői által készített adatfájlokra lett volna szükség, a szoftvercég viszont nem adta ki ezeket.

Mint korábban megírtuk, tipográfusok már az uniós döntést megelőzően plágiumnak minősítették a Segoe betűit. A Frutiger Next esetében a kis "a" hasa a normál készletben kicsi, felette kis ívvel, a kurzív "a"-nál viszont nincsen ív, a betű hasa viszont nagy. A Segoe esetében minden pontosan ugyanígy fest.