Csongor
1 °C
9 °C

Okos mobil, mint önpoloska

2001.07.02. 17:27
A brit rendőrség dolgát hamarosan rendkívüli módon megkönnyíti, hogy egy készülő törvény értelmében lekérhetik a 3G mobilszolgáltatók rendszereinek adatait, és így tízméteres pontossággal bemérhetik az egyes mobiltulajdonosokat.
Szegény britek, eddig teljes erőből annak örültek, hogy a harmadik generációs mobilhálózatok koncesszióinak elárverezése során jó pár milliárd fonttal sikerült alátámasztani az állami költségvetést. Most pedig nagytestvért rikolthatnak nyugtalan álmukban, mivel a készülő megfigyelési törvény (Regulation of Investigative Powers Act - RIPA) értelmében a szigetország rendőrsége egy csapásra lekérheti a mobilszolgáltatóktól bárki adatait.

Nagy Testvért rikoltanak azért is, mert George Orwell egy nagyon híres író, Tony Blair pedig egy közismert kommunista (helyi mércével, természetesen, és mivel ott a bal oldal jó sokáig nem volt hatalmon, nem is alakult ki komolyabb szítokszóhalmaz, mint amilyen nálunk a komenista, komancs, komcsi, bolsi, moszkovita, pufajkista, tocsikista, érdekhálóista, - inkább csak annyit mondanak "Nagy Testvér" és azzal nyomatékosítva van minden témával kapcsolatos előítélet), és azért is, mert ha bárkit megfigyelhetnek, akkor abszolút értéken mindig mindenkit.

Sosem késő letenni

A mobilszolgáltatóknál rendszerint több hónapig tárolják a felhasználók helyzetének adatait, mivel azok szükségesek a számlázáshoz. Ezek alapján a cellától függően száztól (kies vidéki helyszín) tízméteres pontosságig meg lehet határozni a kedves telefonáló elhelyezkedését - ami alighanem elegendő, ha valakinek az arcába kell ugrani.

Nagy Testvért kiáltanak azért is, mert a hatályos helyi törvények szerint a vádlott nem védekezhet azzal, hogy csapdába csalták - már pedig a megfigyelés és a csapdaállítás lehetősége lehetőséget ad rá, hogy valakit direkt bedutyizzanak.

Ugyanakkor lehet, hogy fájóbb ha még be sem dutyizzák a célszemélyt - gondoljuk a csecsen hadvezérre, Dudajevre, akit egy különleges rakéta keresett fel terepjárójában telefonálás közben.