Viola
-5 °C
-2 °C

Ellopható-e a világ legdrágább domainje?

2000.08.25. 23:22
Ha valaki bejegyez egy domaint, amit később egy domainkalóz egy meghamisított levéllel a saját nevére irat, egyértelmű, hogy a bírósághoz fordul jogorvoslatért. Így tett Gary Kremen is, azonban hiába járt a bíróságra éveken keresztül, mivel egy kerületi bíró kimondta, hogy a domainek nem minősülnek vagyontárgynak, így ellopni sem lehet azokat.
James Ware kerületi bíró a sex.com domain ellopása kapcsán megállapította, hogy az internetes domainnevek nem nevezhetők vagyontárgyaknak, így ellopni sem lehet azokat. A bíróság nem foglalkozott azzal, ki regisztrálta be a címet eredetileg, vagy ki és milyen körülmények között iratta át azt később saját nevére, a lényeg a domain szó meghatározásban rejlik.

,,Egyszerűen nincs rá elegendő bizonyíték, hogy egy domainnév - beleértve a sex.comot is - megfeleltethető lenne a tulajdondefiníciójával, így nem vonatkoznak rá a tulajdonjogi törvények ", magyarázta döntését Ware bíró. A bíró saját szavait idézte idén májusban hozott ítéletéből, amikor a regisztrátorszervezet Network Solutions (NSI) és Kremen jogi vitájában döntött hasonlóképpen.

Ha valóban bűncselekmény történt négy évvel ezelőtt, amikor Steven Cohen birtokába került a sex.com domain, a vád szerint úgy, hogy egy meghamisított levéllel saját nevére iratta át a címet az NSI-nél, nem lopás történt, közölte a bíró. Bár a sex.com címen egy dollármilliós pornóbirodalom működik, a törvény betűje szerint ez nem nevezhető valódi ingatlannak.

Ware bíró májusban úgy találta, hogy a domain csak egy igénybe vehető szolgáltatás, éppúgy, mint egy telefonszám. Azt ugyan elismerte, hogy nem teljesen tiszta, érvényes-e a tulajdonjog a domainekre, de úgy gondolta, erről jobb, ha a törvényhozók döntenek, nem a bíróság.

Kremen ügye mégsincs veszve, mivel a bíró elfogadta azt a keresetet, amely azt állítja, Cohen megsértette a kaliforniai versenyjogi törvényeket. Eszerint ,,ha valaki ellop egy terméket és eladja azt, tisztességtelen üzleti versenyt folytat azokkal szemben, akik azt megvásárolják vagy továbbadják". Ha Kremennek sikerül nyernie a ,,tisztességtelen versenyről" induló perben, a törvény neki ítélné a sex.com elmúlt négy évi forgalmából keletkezett pénzeket, ami akár többszáz millió dollárt is kitehet.

A vád másik aduja, hogy csalással is megvádolta Cohent. Amennyiben sikerül bizonyítania, hogy egy meghamisított levéllel történt a domain kezelőjének átirányítása, a bíróság kötelezheti az NSI-t, hogy a kártérítések mellett visszaírja a sex.comot a nevére.

Kremen szeptember 8-ig adhat be fellebezést, a sex.com pere pedig jövő tavaszig elhúzódhat.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!