Ágnes
-1 °C
2 °C

Mikrofonokkal a lőfegyverek ellen

2001.03.02. 15:40
Az elektronikus őrkutyaként jellemzett ShotSpotter nyolc mikrofonból álló mátrixot használ. A magánházakon, középületeken elhelyezett érzékelők révén a rendszer háromszögeléses módszerrel, 7,5 méteres pontossággal behatárolja a lövés helyét. Azonnal riadóztatja az ügyeletest a helyi rendőrőrsön, aki egy térképen látja, hova kell menni és járőrt irányíthat a helyszínre.
A Los Angeles Sheriff's Department múlt héten jelentette be, hogy megvásárolták a Trilon Technology által kifejlesztett ShotSpotter rendszert. A hangelemző eszközt Los Angeles egyik legszegényebb kerületében, az utcai bandáknak otthon adó Willowbrook területén tesztelték. Az itteni lakosság fele az amerikai létminimum alatt él.

Itt okozzák a legtöbb problémát az utcai gangek. Ennél súlyosabb helyet nem is találhattunk volna - mondta a Wirednek Sid Heal kapitány, a seriff hivatalának műszaki felelőse. 1997 során Willowbrookban 89 gyilkosság, 400 lövöldözés, 660 fegyverrel kapcsolatos letartóztatás történt, számtalan lövés dörejétől aláfestve. Az évek során 13 rendőrtiszt vesztette életét a kerületben.

Sid Heal elmondása szerint a ShotSpotter már számos fegyveres incidenst jelzett, és ezekben a legkülönbözőbb lőfegyvereket vetették be a bűnözők. A rendszer világosan mutatta, hogy csak az esetek 12 százalékát jelezték a rendőrségnek. A lakosság süketté vált a lövésekre - mondta a rendőrtiszt. Már odáig fajult a helyzet, hogy az alacsony hatásfokú felderítés miatt nem is telefonáltak be a rendőrségre. Rengeteg lövöldözésnél használnak gépfegyvert. Úgy visszhangzik a környék, mintha legalábbis Vietnamban lennénk - mondta Sid Heal.

A ShotSpotter képes visszajátszani a felvett hangokat, és így meg lehet állapítani, valóban fegyver dördült el, vagy csak egy autó kipufogója durrogott. A rendszert egy éve tesztelik, az illetékes seriff hivatala az eltelt idő alatt azt is vizsgálta, képes-e az ünnepnapokon elriasztani a lakosságot a levegőbe durrogtatástól. A rendszer az eltelt 41 hét alatt 853 eseményt rögzített, de ennek nagy része (569) később petárdának vagy más zajforrásnak bizonyult.

A járőrök 97 esetben mentek ki a helyszínre, és a rendszer információi alapján hét személyt állítottak elő. A ShotSpotter a nyomozókat számos holttesthez illetve tárgyi bizonyítékhoz (töltényhüvelyek) vezette el.

A hangrögzítés révén utólag rekonstruálható egy bűneset lövési sorrendje, ki és honnan lőtt. A 2001-es újév alatt a rendszer átlagosan 1200 lövést regisztrált óránként. Heal kapitány szerint a ShotSpotter puszta léte is visszatartó erővel bír, mert a hétköznapokon eldördülő lövések száma megfeleződött. A rendőrség belső jelentse szerint 2000 július negyedike előtt 16 hét átlagában hetente 5,5 lövést vettek fel, ezt követően pedig 25 hét átlagában 2,3-at.