Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Meghívót kapott a Skype az AMD ügyvédjeitől

2006.03.02. 11:00
Az AMD jogi szakértői minden meg akarnak tudni az Intel és a Skype közötti egyezségről, amelynek eredményeképpen a Skype 2.0 telefonkliens bizonyos extrái csak Intel processzoron működnek.

Újabb szereplő jelent meg az Intel ellen folyamatban lévő trösztellenes perben, amelyet a processzorgyártó cég egyik konkurense, az AMD indított el tavaly júniusban. Most az online telefonszolgáltatást nyújtó Skype csatlakozik a bíróságra korábban beidézett tanúk - főleg hardvergyártók - hosszú sorához, mivel a Skype legújabb kliensszoftverének bizonyos funkciói csak Intel processzorral működnek.

Az AMD azt állítja, hogy az Intel kihasználja az otthoni számítógépekbe és szerverekbe szánt processzorok piacán elért erőfölényét, és bizonyos cégekkel kizárólagos szerződést köt, azaz e cégek csak Intel processzorra épülő számítógépeket forgalmazhatnak. Mindezek után az AMD nem mehetett el szó nélkül a Skype februári bejelentése mellett, miszerint telefonkliensének második verziójában a tízfős videokonferencia kizárólag kétmagos Intel processzoron működik, és az AMD kétmagos processzorát használók csak négy másik emberrel beszélgethetnek.

A Skype azzal magyarázta a korlátozást, hogy az Intel processzorai erősebbek, írta a Cnet. Az AMD egyik jogi tanácsadója szerint ez humbug, és valójában az Intel ösztönözte arra a telefonszolgáltatót, hogy az Intel csipjeire korlátozzák ezt a funkciót. Az Intel tagadja ezeket a vádakat, viszont tény, hogy a trösztellenes per sok érdekességet a felszínre hozhat az iparág működéséről.