Alfréd
-2 °C
2 °C

Technológiája miatt pereskedik a Skype

2006.03.28. 15:05
Pert indított a fájlcserélő szoftvert készítő StreamCast Networks a Skype fejlesztői ellen, mert állítása szerint övé az online telefonkliensben használt technológia.

A Morpheus fájlcserélő szoftvert kifejlesztő StreamCast Networks egy kaliforniai bíróságon keresetet nyújtott be számos informatikai vállalat ellen, arra hivatkozva, hogy konkurensei a tulajdonában lévő fájlcserélő technológiát használják. A listán külön meg van említve Niklas Zennstrom és Janus Friis, ők ugyanis a fájlcserélő technológiát használó Skype alapítói, illetve az egykor népszerű Kazaa fájlcserélő kliens kifejlesztői.

Régi harc

Nem először csap össze a StreamCast és a Kazaa: négy évvel ezelőtt a StreamCast fájlcserélő hálózata egy szoftverfrissítés után megbénult, miután a cég bejelentette, hogy nem hajlandó licencdíjat fizetni a Kazaa tulajdonában lévő FastTrack fájcserélő motorért és a hozzá tartozó kezelőfelületért. A két cég csatározása oda vezetett, hogy a StreamCast átállt az ingyenes és nyílt forráskódú Gnutella motorra.

Egyelőre sem a Skype, sem a telefonos céget tavaly októberben 2,5 milliárd dollárért megvásárló Ebay nem adott ki nyilatkozatot az üggyel kapcsolatban.

Régi bíró

A bíróságon egyébként Steven V. Wilson foglalkozik az üggyel, ugyanaz a bíró, aki az MGM filmstúdió és a Grokster fájlcserélő hálózat között perben első fokon döntést hozott. (Ez a per végül az amerikai legfelsőbb bíróságon ért véget.) A StreamCast mostani perében a Joltid, Joltid Ou Blastoise, Bluemoon, LA Galiote, Indigo Investment, Brilliant Digital Entertainment, Sharman Networks és az Altnet vezérigazgatója, Kevin Bermeister érintett.