Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Szerzői jogsértéssel vádolják a Microsoftot

2002.01.03. 14:17
A francia Liberation napilap beszámolója szerint az amerikai Microsoft a szerzői jogok megsértése miatt 400 ezer eurós kártérítést kénytelen fizetni egy francia szoftverfejlesztő stúdiónak. A szoftverkonszern fellebbez az első fokú ítélet ellen.
Sokáig sikerült a nyilvánosság előtt titokban tartani ezt a hírt, ugyanis a bírósági ítélet 2001. szeptember 27-i keltezésű. Az eljárást a Syn'x Relief szoftvercég egyik alapítója kezdeményezte. Beadványában az általuk fejlesztett kódnak a 3 dimenziós Softimage programban történő felhasználását kifogásolták

Ki használhatja a szoftverrutinokat?

Softimage programmal készített tehénkék
A nyolcvanas évek végén a Syn'x Relief kifejlesztette a Character néven futó 3D szoftverét. A kereskedelmi siker érdekében nyolc szoftveres rutinhoz fűződő felhasználói jogot eladták az elismert kanadai fejlesztőcégnek, a Softimage-nek. Ezt a vállalkozást 1994-ben 130 millió dollárért megvásárolta a Microsoft. A franciák nem sokkal ezután felbontották a licenszt biztosító szerződést. A Softimage-et a Microsoft azóta továbbpasszolta az Avidnak.

Jogosulatlanul maradt a programban

A francia fejlesztők azt állítják, hogy a nyolc szoftveres rutin a szerződés felbontása óta még mindig a program integrált részét képezi. A Microsoft ezzel szemben úgy vélte, hogy ezeket a programozói már régen deaktiválták.

A bíróság a felpereseknek adott igazat, miután világossá vált, hogy a Softimage programot a nyolc vitatott részlet nélkül nem lehet elindítani. A Microsoftot "néhány millió frankos" (400 ezer eurós) kártérítés megfizetésére kötelezték. Az amerikai szoftverkonszern bejelentette fellebbezési szándékát.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?