Erzsébet
1 °C
4 °C

A spammelőkre nem vonatkozik a szólás szabadsága

2008.03.03. 15:55
A szólásszabadságra hivatkozva próbált védekezni a bíróság előtt a spammer, mégis elítélték. A kilenc év börtön precedenst jelenthet minden további amerikai perben, ami levélszemét küldözgetése miatt indul.

A bíróság kilenc év börtönre ítélte Jeremy Jaynest, akire mindössze 53 ezer kéretlen reklámlevél elküldését sikerült rábizonyítani, de tízmilliós nagyságrendű lehet annak a levélszemétnek a mennyisége, amit az internetre szabadított 2003-ban. A Spamhaus spammer-toplistáján az első tízben szereplő Jaynes esete azért fontos, mert az amerikai jog a precedensekre alapul, és a további hasonló perekben ez az ítélet már hivatkozási alapként szolgál az ügyész számára.

Jaynes ugyan Észak-Karolinában él, és ott élt, amikor a levélszemetet küldte, mégis Virginiában állt a bíróség elé, mert az AOL szerverei, amiket a spamküldéshez használt, a virginiai Loudoun Countyban voltak. Az ügyvéd azzal védekezett, hogy védence csupán a szólásszabadság alkotmányos jogával élt, de a bíró kimondta, hogy szolgáltatások és termékek kéretlen hirdetésére nem vonatkozik a szólásszabadság (főleg nem úgy, hogy természetesen hamisított email-címekről küldte a leveleket a spammer).

Az esetet bonyolította, hogy Jaynest még azelőtt tartóztatták le, hogy életbe lépett volna az amerikai spamellenes törvény, a CAN-SPAM, ami tisztázza, hogy mi minősül spamnek és mi nem, és rendet tesz a kéretlen reklám témájában. Bár már 2005-ben elítélték, az ügyvédeknek mostanáig sikerült húzni az időt fellebbezésekkel. A mostani ítélet sem született meg könnyen, 4:3 arányban szavazták meg Jaynes bűnösségét.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?