István, Vajk
17 °C
34 °C

A spammelőkre nem vonatkozik a szólás szabadsága

2008.03.03. 15:55
A szólásszabadságra hivatkozva próbált védekezni a bíróság előtt a spammer, mégis elítélték. A kilenc év börtön precedenst jelenthet minden további amerikai perben, ami levélszemét küldözgetése miatt indul.

A bíróság kilenc év börtönre ítélte Jeremy Jaynest, akire mindössze 53 ezer kéretlen reklámlevél elküldését sikerült rábizonyítani, de tízmilliós nagyságrendű lehet annak a levélszemétnek a mennyisége, amit az internetre szabadított 2003-ban. A Spamhaus spammer-toplistáján az első tízben szereplő Jaynes esete azért fontos, mert az amerikai jog a precedensekre alapul, és a további hasonló perekben ez az ítélet már hivatkozási alapként szolgál az ügyész számára.

Jaynes ugyan Észak-Karolinában él, és ott élt, amikor a levélszemetet küldte, mégis Virginiában állt a bíróség elé, mert az AOL szerverei, amiket a spamküldéshez használt, a virginiai Loudoun Countyban voltak. Az ügyvéd azzal védekezett, hogy védence csupán a szólásszabadság alkotmányos jogával élt, de a bíró kimondta, hogy szolgáltatások és termékek kéretlen hirdetésére nem vonatkozik a szólásszabadság (főleg nem úgy, hogy természetesen hamisított email-címekről küldte a leveleket a spammer).

Az esetet bonyolította, hogy Jaynest még azelőtt tartóztatták le, hogy életbe lépett volna az amerikai spamellenes törvény, a CAN-SPAM, ami tisztázza, hogy mi minősül spamnek és mi nem, és rendet tesz a kéretlen reklám témájában. Bár már 2005-ben elítélték, az ügyvédeknek mostanáig sikerült húzni az időt fellebbezésekkel. A mostani ítélet sem született meg könnyen, 4:3 arányban szavazták meg Jaynes bűnösségét.