Lehel
17 °C
27 °C

Beperelték a spamelő családot

2004.03.12. 16:34
A Yahoo Kanadában beperelt egy családot, melynek tagjai szerinte kéretlen emailek milliót küldték szét naponta. A család a szolgáltató szerint a címlistákkal is kereskedett.
Eric Head, egy kanadai kisváros - Kitchener - lakója, 19 éves korában elhatározta, hogy milliomos lesz. A története 1998. júniusában kezdődik, mikor beindította vállalkozását Gold Disk Canada Inc. néven. A céget szülei házából irányította: reklámok millióit küldte szerte a világba naponta, de magukkal az emailcímekkel is üzletelt.

A Birodalom Visszavág

Az egyik vezető e-mail szolgáltató, a Yahoo ezen a héten beperelte a most 25 éves Eric-et, testvérét Metthew-t és édesapjukat Barryt, közölte a Globe and Mail. A vád szerint a Head család a világ legnagyobb spammere. A Yahoo azt állítja, a Head család kéretlen levek millióival pumpálta tele a hálózatot - csak januárban 94 millió reklámot küldtek. A trió hivatalosan még nem reagált a vádakra, de a család barátai szerint az állítások nevetségesek.

Egyszerű, de nagyszerű?

Eric vállalkozása nagyon egyszerűen működött. Összegyűjtötte az e-mail címeket, és a listákat eladta különböző cégeknek. Az alapár 30 dollár volt, ezért a pénzért százezer címet adott. Ezerhatszáz dollárért azonban már tízmillió címmel lehettünk gazdagabbak. A legjobb ajánlat a 129 dolláros CD volt, ami 37 millió címet tartalmazott.

A üzlet gyorsan fejlődött, és hamarosan a Gold Disk már speciális szoftvereket forgalmazott. Az "Infinity", "Kamikaze Mailer", "Bulk Mate" és a "Targeter" kifejezetten nagy mennyiségű e-mailek küldésére lett kifejlesztve. A Yahoo a nyomozást 2003. végén kezdte meg. Jelenleg Kanadában nincsenek hatályban spam ellenes törvények.