Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Kilenc évet kapott a spammer

2005.04.11. 12:28
Kilenc évre ítélte egy virginiai bíróság a spamkirályt, Jeremy Jaynest. A bíró szerint a szigorú ítélet majd elveszi a többiek kedvét a törvénysértéstől, a spammer egymillióért cserébe szabadon várhatja a másodfokot. Az óvadékot nem lehetett gond a 24 milliós vagyonból kifizetni.
Kilenc évet kapott egy amerikai spammer. Jeremy Jaynes büntetésénél csak felhalmozott vagyona nagyobb: 24 millió dollárt (4,5 milliárd forintot) szedett össze magának pornóképeket és hamisított termékeket kínálgató spamjeivel. A harminc éves Jaynes naponta átlagosan tízmillió spamet küldött szét a világba, az észak-karolinai elektronikus betyár így lett a világ egyik legprofibb spammere.

Negyven dollár megrendelésenként

Mindeközben a bevételeket ügyesen fialtatta, vásárolt magának két házat, nyitott egy éttermet, és csak úgy mellékesen befektetett egy edzőterem-hálózatba. Jaynes minden harmincezredik levélre kapott választ, ebből havonta 10-17 ezer hitelkártyás megrendelés jött össze, alkalmanként átlagosan negyven dollárért vásároltak a spammertől.

Az ügyészek a tárgyaláson hangsúlyozták, hogy Jaynes bűnös a virginiai törvények szerint, hiszen az államban pontosan meghatározzák, hogy egy kereskedelmi cég adott időn belül mennyi spamet küldhet. Ezt a határt pedig messze túllépte Jaynes, ráadásul súlyosbította helyzetét, hogy hamis emailcím mögé rejtőzött, ezzel is bizonyítva, hogy tisztában volt vele: törvénysértő amit tesz.

Thomas Horne bíró ugyanakkor a engedélyezte, hogy egymillió dolláros óvadékért cserébe Jaynes szabadon várja a következő tárgyalást, az elítélt ugyanis fellebbezett a döntés ellen. Ugyanakkor nem hagyhatja el házát, pontosabban az annak otthont adó Raleih városkát, és elektronikusan is elbarikádozták a külvilágtól.

Hozzászoknak

Érdekes, hogy miközben az amerikai törvényhozás és a törvénykezés meglehetősen idegesen reagál a spammerekre, a lakosság egyre kisebb részét zavarják a kéretlen levelek. Az American Life Project gondozásában megjelent tanulmány szerint az amerikai felnőtt lakosság 53 százalékának vannak ellenérzései a spamekkel kapcsolatban, míg egy évvel korábban ez az arány még 62 százalékos volt. Szakértők szerint az emberek azért lettek toleránsabbak, mert megszokták a kellemetlenséget, mint a dugót vagy a légszennyezettséget.