Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Spanyol tiltakozás az internettörvény ellen

2002.10.29. 17:20
Többszáz spanyol weboldal zárt be tiltakozásul az internetes kereskedelmet szabályzó új törvény szigorú rendelkezései ellen. Az október 12-én elfogadott jogszabály szerint valamennyi online kereskedelemmel foglalkozó oldal üzemeltetőjének kötelező bejelentkeznie az állami nyilvántartásba. Kritikusai szerint a törvény sérti a szólásszabadságot és a személyes adatok védelmét.
A spanyol kormány szerint az EU-direktívák alapján fogalmazott törvény biztonságosabbá kívánja tenni az internetes kereskedelmet, és éppúgy meg kívánja adóztatni az internetes cégeket, mint a hagyományos vállalkozásokat. Kritikusai szerint azonban a törvény jóval szigorúbban szabályozza az internetes kereskedelmet, mint az eddigi jogszabályok a hagyományos kereskedelmet - írja az Ananova.

Súlyos csapás a szólásszabadságra

A törvény elleni tiltakozást szervező és koordináló internetjogi és számítógépbiztonsági oldal, a Kriptopolis ügyvédje, Sanchez Almeida szerint "ez a törvény súlyos csapást mért a szólásszabadságra Spanyolországban". A szabályok megszegőit akár 600 ezer eurós bírsággal is sújthatják, bár eddig még nem szabtak ki büntetést.

A kormány szerint az interneten tiltakozók túlreagálják az ügyet, hiszen a szakértők még a törvény alkalmazásának részletein dolgoznak. Sanchez Almeida szerint a legtöbb embert a személyazonosítási kötelezettség aggasztja. Almeida szerint a spanyol weboldalak 90 százalékát magánszemélyek és nonprofit csoportok készítik. "Mostantól az interneten bárki elolvashatja, kik az oldal készítői. Ez bizonyos fokig veszélyezteti személyiségi jogaikat." - nyilatkozta Almeida a CNN-nek.

Nemzetközi jogi bonyodalmak

Az új törvény megköveteli az online boltoktól, hogy a regiszterbe jelentkezés mellett tüntessék fel oldalaikon az üzemeltető cég nevét és adószámát. A törvény azokra a külföldi online boltokra is vonatkozik, ahol spanyol polgárok vásárolnak. Így előfordulhat, hogy a törvény alapján az amerikai eBayt is felszólítják arra, hogy jelentkezzen be a spanyol állami nyilvántartásba.

Publikálni kell a készítő lakcímét

Még a nonprofit weboldalak is online kereskedelemmel foglalkozó vállalkozásnak számítanak a jogszabály szerint, amennyiben bevételük származik a hirdetési bannerekből. Az ilyen cégeknek nem kell regisztrálniuk magukat az állami nyilvántartásba, ám az oldalon fel kell tüntetni a webmaster nevét, lakcímét és személyi számát.

Más rendelkezések arra kötelezik az internetszolgáltatókat és a weboldalak üzemeltetőit, hogy az ügyfelek "kapcsolati és forgalmi adatait" akár egy éven át tárolják. A törvény azonban nem szabja meg, hogy ez vajon csak az ügyfelek IP-címeit jelenti, vagy részletesebb információt.

Cenzúra?

A törvény értelmében a spanyol hatóságok egy külföldön tárolt weboldal letiltására kötelezhetik a spanyol szolgáltatókat, ha úgy ítélik meg, hogy az oldal tartalma fenyegeti az ország nemzetbiztonságát, közrendjét, vásárlói jogait vagy más értékeit. Ez a rendelkezés gyakorlatilag Szaúd-Arábiával és Kínával helyezi egy csoportba Spanyolországot az internetcenzúra tekintetében, véli Jonathan Zittrain, a Harvard Law School internetszabályozási szakértője.