Konrád, Tivadar
9 °C
23 °C

Az Unió az alvó gépek ellen

2004.04.21. 16:31
Az Európai Parlament korlátozni kívánja az energiát zabáló, készenléti állapotban lévő készülékek fogyasztását. Az európai gyártók szövetsége dráguló készülékeket vizionál.
Az Európai Unió meg kívánja határozni az elektronikus eszközök energiaigényét, hogy így csökkenhessen az üvegházhatást okozó gázok kibocsátása. A cél a gazdaságos háztartási, irodai és ipari berendezésekre vonatkozó irányelv elfogadása. A jogszabályt első olvasatban megszavazta az Európai Parlament. Eszerint meghatároznák a televíziók, mosógépek, fűtő és klímaberendezések, számítógépek illetve hajszárítók energiafelhasználását.

Stand by

Az egyik fontos célkitűzés, hogy a televíziók úgynevezett stand-by üzemmódjában csökkenjen az energiafelhasználás, idézte az APA hírügynökség Claude Turmes luxemburgi zöld európai parlamenti képviselő szavait. Jelenleg Kínában szigorúbb szabályok vonatkoznak a területre, mint Európában, és a távol-keleti ország többet is fordít az energiatakarékos készülékek kifejlesztésére.

Az Európai Bizottság a Parlament szándékai szerint egy éven belül konkrét végrehajtási utasítást állít össze, legalábbis azon termékek esetében, amelyek különösen nagy megtakarítási lehetőséget rejtenek. Távolabbi cél, hogy javuljanak a fogyasztói tájékoztatók. A gyártókat például arra köteleznék, hogy igazolják minden termék esetében az EU-előírások teljesítését.

180 millió tonna

Az Európai Parlament becslései szerint az elektronikus eszközökre vonatkozó minimálszabvány csak a jelenlegi 15 tagállam esetében 2010-re 180 millió tonnával segíthet csökkenteni a széndioxid (CO2) kibocsátást. Ez mintegy felét teszi ki annak a mennyiségnek, amelynek visszafogására az EU a légkör védelméről szóló kiotói jegyzőkönyv aláírásakor elkötelezte magát.

Drágulhatnak

A fenti terveket heves kritikával illette az elektronikus eszközök gyártóit tömörítő szakmai szövetség. A jogszabály szövege készülékek millióit érinti, többet minden korábbi irányelvnél. Az Európai Parlament ennek ellenére a küszöbön álló bővítés előtt keresztülvitte a javaslatot. A tervezett előírások az elektronikai eszközök drágulását eredményezik, áll a gyártók szövetségének közleményében.

Az előterjesztés most a miniszterek tanácsa elé kerül, ahol érdemben júniusban tárgyalják meg. A Parlament ebben a kérdésben szintén döntési joggal rendelkezik. Vagyis a május után 25 tagúra bővülő Tanácsnak és a Parlamentnek feltétlenül kompromisszumos eredményre kell jutnia.

Az Európai Parlament környezetvédelmi bizottságának tagjai most attól tartanak, hogy a bővítés után ez a lépés felettébb nehéz lesz majd. Peter Liese német CDU képviselő arra figyelmeztette az energiaipari minisztereket, hogy ne akarják tárgyalásokkal húzni az időt. Szavai szerint aki most időhúzásra játszik, az viseli annak a felelősségét, hogy a fogyasztók tovább nyöghetik a magas villanyszámlát, miközben feleslegesen terheljük a környezetet.