Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Straub: A Matávnak nincs vitája a kormánnyal

2003.01.10. 22:22
A Matávnak semmiféle vitája nincs az egyetemes távközlési alap kapcsán a kormányzattal, szemben azzal az állítással, amely pénteken az Indexen megjelent - nyilatkozta Straub Elek, a Matáv Rt. elnök-vezérigazgatója pénteken az MTI-nek.
Straub Elek mindezt azért mondta el, mivel az Index az Informatikai és Hírközlési Minisztérium pénteki szakmai fórumán elhangzottakról azt írta, hogy a Matáv elnök-vezérigazgatója megfenyegette a kormányt, mondván, ha nem töltik fel az egyetemes távközlési alapot, akkor társaság rendkívüli áremelést hajt végre. Straub Elek leszögezte: nem tett ilyen kijelentéseket, s a társaságnak nincs vitája kormánnyal.

Az elnök-vezérigazgató elmondta: a Matáv, illetve a helyi telefontársaságok egy évvel ezelőtt kötöttek külön-külön kétoldalú szerződést a kormánnyal arról, hogy a távközlési törvényben előírt egyetemes szolgáltatást nyújtanak az előfizetőknek, s befizetik az ezt finanszírozó távközlési alapba az árbevételarányosan rájuk eső részt. Az egyetemes szolgáltatási alapot a törvény azért hozta létre, mert a távközlési cégeknek a jogszabály szerint olyan területeken is szolgáltatniuk kell, ahol nem éri meg.

A lényegesen költség alatti egyetemes szolgáltatások esetében a távközlési alapból pótolják a társaságok számára azt az összeget, ami a szociálisan rászorulók által fizetett előfizetési díj és egy valóban költségalapon számított előfizetési díj között van. Straub Elek rámutatott: a probléma abból adódik, hogy nem minden társaság szándékozik befizetni a kormányrendeletben rögzített árbevételarányos összeget az alapba, s így előfordulhat, hogy az alapból nem tudják megtéríteni az egyetemes szolgáltatást végző társaságok ebből adódó bevételkiesését.

Az elnök-vezérigazgató hangsúlyozta: a Matáv eleget tesz befizetési kötelezettségének, ám ha a társaság, illetve más helyi szolgáltatók nem kapják meg a pénzüket, a megkötött kétoldalú szerződések érvényüket veszíthetik. Ebben az esetben pedig megszűnhetnek a szociális csomagok. Straub Elek közölte: a szakmai napon ezt a problémát vázolta fel, nem fenyegetőzött, csupán az ismert folyamat várható végkifejletét vetítette előre.