Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

A Sun javára döntött a bíróság a Microsoft-perben

2002.12.27. 09:57
Az illetékes baltimore-i bíróság előzetes határozata szerint a Microsoftnak be kell építenie Windows operációs rendszerébe a Sun Microsystems Java programozási nyelvét. A rendelkezés mindaddig hatályos marad, amíg jogerősen el nem dől a Sunnak a Microsoft ellen a monopóliumellenes törvények megsértése nyomán okozott kár megtérítéséért indított 1 milliárd dolláros pere.
A Sun szerint a világ legnagyobb szoftvercége megpróbálta ellehetetleníteni a Javát azáltal, hogy a Windowst inkompatibilissé tette a programozási nyelvvel. A fellebbezési szándékát azonnal közlő Microsoft viszont azzal érvel, hogy nem lenne tisztességes éppen a Sun Javájának beépítésére kötelezni őket, hiszen a programozási nyelv más változatai is léteznek.

Törvényt sértett a Microsoft

Frederick Motz bíró ítéletében kimondta: meg kell akadályozni, hogy a Microsoft túl előnyös piaci helyzetbe kerüljön. "Teljes bizonyossággal állapítottam meg, hogy ha nem hoztam volna meg a mostani ítéletet, a Sun örökre elvesztette volna a versenyhez való jogát és érvényesülési lehetőségeit azon a piacon, amelyet eltorzított a Microsoft trösztellenes törvényt sértő magatartása" - indokolt Motz.

Párhuzamos perek

Noha pervesztésről még messze nincs szó, az ítélet enyhe fejfájást azért okozhat a Microsoftnak, mert a fellebbezések miatt az USA-ban még jogerősen nem dőlt el az ellene több szövetségi állam által indított és több mint négy éve húzódó trösztellenes per, emellett az EU európai versenyhatóságaként eljáró brüsszeli bizottság sem döntött a riválisok monopolhelyzetet vélelmező beadványairól.

A Java jövője azért nagy jelentőségű, mert vele az operációs rendszerektől független programok készíthetők. A Microsoft évekig ellene volt a Java beépítésének, feltehetően attól tartva, hogy az veszélyezteti a Windows révén a PC-piac 90 százalékát uraló monopolhelyzetét. Ezért a Windowsba beépített Java esetében biztosra ment: az ilyen programok nem voltak teljes egészében használhatók.

A Microsoft először visszautasította, hogy a Javát beletegye a múlt évben kihozott Windows XP-be. Azóta annyit változott az álláspontja, hogy közölte: saját Java-verzióját 2004-ig hajlandó beépíteni az operációs rendszerbe.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!