Még több antitröszt: a Sun is pereli a Microsoftot

2002.03.11. 12:49
Pénteken magánvádas pert indított a Microsoft ellen a Sun Microsystems. A Sun elsősorban szoftverükkel, a Javával kapcsolatos MS-ténykedés miatt perel - céljuk, hogy a bíróság elismerje egymilliárd dolláros kárukat, illetve kötelezze a szoftvergyártót az Internet Explorer forráskódjának kiadására.
A Sun pénteken megtette azt a lépést, amelyet már két éve fontolgatott: kártérítési pert indított a Microsoft ellen, egymilliárd dollárt követelve a Java technológia ellehetetlenítése miatt. Az amerikai antitröszt törvény értelmében a bíróság a megállapított kár háromszorosát szabhatja ki kártérítésként - egy teljeskörű Sun győzelem így hárommilliárd dollárral apasztaná a Microsoft keretét.

Az Explorer forrását akarják látni

A Sun szeretné továbbá, ha a Microsoftot köteleznék a .Net technológia eltávolítására operációs rendszereiből, mert az szerintük "a Microsoft ellenőrzése alá vonja az internetelérést". A Sun emellett azt is kéri a bíróságtól, hogy kötelezze a szoftvergyártót az Internet Explorer, valamint annak magasabb szintű szoftverrészekkel kapcsolódó interfészei forráskódjának kiadására.

A Sun által kifejlesztett Java szoftver lehetővé teszi, hogy egyazon program számos különféle számítógépen fusson módosítás nélkül. A Microsoft számára a Java kézzelfogható fenyegetést jelentett, hiszen elterjedése esetén a programozók Windows platform helyett Javára írnának programokat.

A Microsoft tavaly ősszel a Windows XP megjelenésével egyidőben eltávolította a Javát az Internet Explorer böngészőjéből. A cég akkor azzal indokolta a lépést, hogy félelmeik szerint a Sun akár jogi úton is megpróbálta volna megtiltani a Javával ellátott XP megjelentetését.

A Microsoft a fogyasztókat védené

"Itt az idő, hogy meghaladjuk ezeket a témákat, amelyeket egy külön perben már megoldottunk tavaly. Sajnálatos módon ennek a jogi küzdelemnek az igazi vesztesei a fogyasztók és a szoftverfejlesztők. Ez az iparág akkor a legjobb, ha az innovációra és jó termékek fejlesztésére összpontosítunk." - reagált a Sun lépésére, Jim Desler, a Microsoft szóvivője.

Mint ismert, az AOL Time Warner januárban nyújtott be a Sunéhoz hasonló keresetet a Microsoft ellen az Internet Explorer böngésző elterjedésének körülményei miatt.  • Bérelnék
  • Bankszámla