Bernát, Felícia
13 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Elakadt a szoftverszabadalmi irányelv Brüsszelben

2004.11.22. 11:38
Tovább nőtt a bizonytalanság a számítógépes találmányok szabadalmaztathatóságát lehetővé tévő irányelv elfogadhatósága körül, miután Lengyelország pálfordulásával megfordult a helyzet a Miniszterek Tanácsában, ahol pedig májusban már megvolt a politikai megegyezés.
Michal Kleiber lengyel IT-miniszter szerint az irányelv - amelyet sok helyütt csak szoftverszabadalmi direktívaként emlegetnek - ártana a kis- és középvállalkozásoknak, amelyek kevesebbet tudnak fordítani kutatás-fejlesztésre. Kleiber véleménye egybeesik az Európai Parlamentével: Strasbourg az év elején olyan verziót fogadott el, ami megnehezítette volna a számítógépes programok szabadalmaztathatóságát.

Vissza

A kis- és középvállalkozások érdekvédelmi szervezetei és a nyílt forráskód hívei szerint olyan irányelv kell, ami megfelelő szabadalmi védelmet biztosít a számítógépes találmányoknak, de magát a szoftverkódot nem teszi levédhetővé. A szoftverfejlesztésre többet költő nagyvállalatok szerint azonban több milliárd eurónyi kutatás-fejlesztési kiadás mehet veszendőbe, ha a fejlesztéseket nem védi szabadalom.

Lengyelország pálfordulása miatt a Miniszterek Tanácsa most nem tudja végső jóváhagyását adni az irányelv első olvasatára. A papír így visszakerül alacsonyabb szintre, ahonnan remények szerint még időben előkerül ahhoz, hogy decemberben második olvasatra továbbküldjék az Európai Parlament elé.

Technikai újítás

Az Európai Bizottság még 2002. február 20-án nyújtotta be előterjesztését a számítógépes találmányok szabadalmaztathatóságáról szóló irányelv megalkotásához. A meghatározás szerint minden olyan találmány ide tartozik, amely komputer, számítógépes hálózat vagy programozási művelet használatával jár.

Jelenleg minden ilyen találmány engedélyeztetését az Európai Szabadalmi Hivatal (EPO) végzi, de határozatait nem minden tagállamban kötelező végrehajtani. A Bizottság szerint javaslata nagyobb biztonságot nyújt a vállalkozásoknak, szélesebb lehetőséget biztosít az innovációra és a profitképzésre. Emellett a fojtogató belső piaci versenyt próbálja kikerülni, valamint a kisvállalkozásokat kívánja segíteni.

A Bizottság szerint a szabadalmakat csak olyan találmányoknak szabad megadni, amelyek "technikai előrelépést mutatnak" - más szóval technikai újítást tartalmaznak. Ekképp a számítógépes programok nem tartoznának ebbe a kategóriába. Az irányelv jelenlegi formájának európai parlamenti és ágazati ellenzői azonban éppenséggel úgy vélik, hogy a jogszabály ilyetén olvasatában éppenséggel lehetővé teszi a szoftverek szabadalmaztathatóságát, ez pedig nem kívánatos a verseny szempontjából.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!