Pandora, Gabriella
-1 °C
3 °C
Index - In English In English Eng

Szerzői jog laikusoknak is

2004.05.25. 13:36
Internetes jogi kérdésekkel is foglalkozik az a nemrégiben megjelent kézikönyv, mely itthon első alkalomal kísérli meg közérthetően összefoglalni szerzői jog területét, amivel kapcsolatban a mai napig sok a félreértés.
Magyarországon elsőként az átlagolvasók számára is érthetően kíván útmutatást adni a szerzői jog gyakran felmerülő kérdéseiben Szinger András és Tóth Péter Benjamin Gyakorlati útmutató a szerzői joghoz című könyve. Az Artisjus Szerzői Jogvédő Iroda jogászai alkotta, az Indexben is több cikket publikáló szerzőpáros műve már az EU-csatlakozástól hatályos szabályzásból indul ki.

A könyv újszerűsége, hogy elsősorban nem a szerzői jogi törvényt értelmezi, hanem gyakorlati kérdésekből indul ki. Így megmagyarázza, mikor beszélhetünk egyáltalán műről, az egyes felhasználásfajtákon végighaladva ismerteti, hogyan lehet egy művet jogosan használni, illetve hogy milyen körülmények között követhetünk el esetleg jogsértést. A szerzői jogi törvény kiadott kommentárjában még nem szerepelnek az utóbbi három év módosításai, így gyakorló jogászok számára is hasznos lehet az útmutató.

A kézikönyv behatóan foglalkozik a szerzői jog internetes vetületével is, így az internetszolgáltatóknak és a letöltögető, honlapépítő internethasználóknak is jól jöhet, e területen ugyanis a mai napig sok a félreértés.