Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Új német törvény tiltja a másolásvédelem feltörését

2003.04.14. 16:55
Több oldalról is kritika éri a német Bundestagban pénteken elfogadott új szerzői jogi törvényt, melyet még a Bundesratnak is meg kell szavaznia. A zenei ipar képviselői az új törvény egyes lényeges újításait üdvözlendőnek tartották, hiányolták viszont annak kimondását, hogy illegális forrásokból nem készíthetőek legális másolatok.
A jogszabálytervezet már december óta készen állt, ellene a pénteki szavazáson csak az ellenzéki FDP frakciója szavazott. A német újságkiadók szövetsége (BDZV) amiatt kritizálta az archívumokra vonatkozó új szabályokat, hogy az szerintük kaput nyit a visszaéléseknek.

A jogszabályváltozást már régóta sürgette az EU. Ezzel ugyanis a papír alapú információk korából származó törvényt végre a digitális korszak idényeihez lehetetett igazítani. Az informatikai társadalom szerzői jogi szabályzása (Gesetz zur Regelung des Urheberrechtes in der Informationsgesellschaft) címet viselő törvényt hatályba lépése előtt a tartományok képviselőiből álló Bundesratnak is el kell fogadnia.

A miniszter szerint iránymutató

Az utolsó pillanatokig heves vita folyt a törvény egyik rendelkezéséről, amely az iskolák és a kutatóintézetek számára lehetővé teszi belső hálózatukon publikációk ingyenes terjesztését korlátozott számú felhasználónak. A belső intranet kiszélesítése viszont tilos. Ezt a paragrafust mindenekelőtt a tudományos szakkiadók támadták élesen.

Brigitte Zypries (SPD) szövetségi igazságügyi miniszter a "tudásalapú társadalom számára iránymutatónak" nevezte az új törvényt. "Ahol a tanárok korábban papírokat és fénymásolatokat osztottak ki, ma már szövegeket töltenek az iskolások számítógépeire, és ezekkel folyik a munka" - idézte a dpa a miniszter szavait.

Zypries szerint a jövőben is lehetőség lesz arra, hogy a tanárok az órán, vagy a kutatók a saját tudományos munkájukhoz művek részleteit, egyes műveket, vagy újságok egyes cikkeit a számítógépükön használhassák. Viszont nem lesz megengedett ezek terjesztése a bárki előtt nyitott interneten, illetve a széles felhasználói körrel bíró belső hálózatokon, például a minden hallgató által elérhető egyetemi intraneten.

Illegális forrásból legális másolat?

"A törvénnyel komoly beavatkozás történik a tulajdonosi jogokba, amit nem tudunk a szavazatunkkal támogatni. Ez a törvényjavaslat sem a kreatív alkotók, sem a művek kiadói jogi védelmét nem képes szavatolni az informatikai társadalom keretein belül" - jelentette ki Rainer Funke, az FDP képviselője.

Az FDP véleménye szerint aránytalan módon beavatkoznak a kiadók és a szerzők értékesítési jogaiba. Ezért a párt elutasítja a digitális magáncélú másolat intézményét is, mivel az ennek létrehozásához használt forrást nem szükséges legális úton beszerezni. "Ami manapság a magáncélú másolat álcája mögött zajlik, az a médiagazdaság és a kreatív potenciál létét fenyegeti" - jelentette ki Funke.

A német zeneipari szövetség (Phonoverband) üdvözölte, hogy a törvény tiltja a másolásvédelmi rendszerek megkerülését. A védelem feltörését tárgyaló részletes leírások terjesztése ugyancsak tiltottá válik. Viszont szerintük a jogszabály komoly hiányosság az illegális forrásokból beszerzett másolatok tilalma. "Ez a lopott zenék orgazdaságának legalizálása" - jelentette ki Gerd Gebhardt, a zenei kiadók szövetségének elnöke.

Másolatra állhatnak át az egyetemek

A BDZV ezen kívül azt hiányolta, hogy az archívumokra vonatkozó rendelkezések homályos kialakítása nyomán a nyilvános intézmények a jövőben jogukban állónak gondolhatják, hogy tetszőleges célú kutatási munkához rendelkezésre bocsássák az archívumukat. Ezzel pedig a tudományos iratok szerzőit és kiadóit megfosztják a nekik járó díjazástól.

Az egyetemi és könyvtári előfizetők elvesztésétől tartó tudományos kiadók ellenállására tekintettel a törvény intraneten tárolt digitális másolatokról szóló 52a paragrafusa csak 2006 végéig marad érvényben. "Gondosan ügyelünk majd arra, hogyan alakul a helyzet, és hogyan sikerül alkalmazni a rendelkezéseket. Szükség esetén a törvény a határidő lejárta előtt módosul" - jelentette ki az igazságügyi miniszter.

A CDU/CSU szintén elégedetlennek mutatkozott a törvénnyel szemben. "A jogszabály kritikus szakaszait lényegesen eltérő formába öntöttük volna" - jelentette ki Günter Krings (CDU). Viszont módosító indítványokkal sikerült egy sor hibát kiiktatni, és az unió a kritikája ellenére végül igennel szavazott.