Sára, Márió
-6 °C
2 °C

Netezésért csuktak le többeket Szíriában

2004.07.27. 10:06
Internethasználatért szabtak ki súlyos börtönbüntetést több személyre Szíriában, jelentette az Amnesty International (AI), amely követelte az elítéltek azonnali és feltételek nélküli szabadon engedését.
A világ legnagyobb emberi jogi szervezetének hétfő esti londoni közleménye szerint a szír állambiztonsági bíróság előző nap rótt ki négy, három, illetve két évi börtönt három személyre, azon a címen, hogy Szíriában hatóságilag betiltott internetes oldalakról "hamis információt" terjesztettek.

Igazságtalan

Az AI jelentése szerint a három elítélt már előzőleg 19 hónapot töltött vizsgálati fogságban. Az emberi jogi szervezet szerint az ítélet az érintettek szabad véleménynyilvánítási, valamint méltányos perhez fűződő jogának súlyos megsértése.

Az 1968-ban létrehozott szír állambiztonsági bíróságok eljárásai az Amnesty által évek óta gyűjtött bizonyítékok szerint általánosságban is súlyosan igazságtalanok, ítéleteik ellen nem lehet fellebbezni, a vádlottak védelmét korlátozzák, és kínzással kicsikart vallomásokat is bizonyítékként kezelnek, áll az AI közleményében.

Enyhítettek

Júniusban a hatóságok két és fél év börtönbüntetést szabtak ki egy szíriai férfire, aki tiltott weboldalról letöltött információkat továbbított másoknak. A harminckét éves Abdel Rahman al-Shaghourit 2003 februárjában tartóztatták le, és azzal vádolták, hogy hamis híreket tett közzé, amelyek rontják a közhangulatot.

A BBC szerint Szíria nemrégiben enyhítette az internettel és mobiltelefonokkal kapcsolatos törvényeit, amikor Basar Asszad került hatalomra, aki korábban a Szíriai Számítástechnikai Társaság vezetője volt, és közismerten rajong a technológiáért. Az ország azonban még mindig szigorúan korlátozza az internetelérést, és számos Szíria-ellenes vagy támadó hangvitelű oldal letöltését tiltja.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!