Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Netezésért csuktak le többeket Szíriában

2004.07.27. 10:06
Internethasználatért szabtak ki súlyos börtönbüntetést több személyre Szíriában, jelentette az Amnesty International (AI), amely követelte az elítéltek azonnali és feltételek nélküli szabadon engedését.
A világ legnagyobb emberi jogi szervezetének hétfő esti londoni közleménye szerint a szír állambiztonsági bíróság előző nap rótt ki négy, három, illetve két évi börtönt három személyre, azon a címen, hogy Szíriában hatóságilag betiltott internetes oldalakról "hamis információt" terjesztettek.

Igazságtalan

Az AI jelentése szerint a három elítélt már előzőleg 19 hónapot töltött vizsgálati fogságban. Az emberi jogi szervezet szerint az ítélet az érintettek szabad véleménynyilvánítási, valamint méltányos perhez fűződő jogának súlyos megsértése.

Az 1968-ban létrehozott szír állambiztonsági bíróságok eljárásai az Amnesty által évek óta gyűjtött bizonyítékok szerint általánosságban is súlyosan igazságtalanok, ítéleteik ellen nem lehet fellebbezni, a vádlottak védelmét korlátozzák, és kínzással kicsikart vallomásokat is bizonyítékként kezelnek, áll az AI közleményében.

Enyhítettek

Júniusban a hatóságok két és fél év börtönbüntetést szabtak ki egy szíriai férfire, aki tiltott weboldalról letöltött információkat továbbított másoknak. A harminckét éves Abdel Rahman al-Shaghourit 2003 februárjában tartóztatták le, és azzal vádolták, hogy hamis híreket tett közzé, amelyek rontják a közhangulatot.

A BBC szerint Szíria nemrégiben enyhítette az internettel és mobiltelefonokkal kapcsolatos törvényeit, amikor Basar Asszad került hatalomra, aki korábban a Szíriai Számítástechnikai Társaság vezetője volt, és közismerten rajong a technológiáért. Az ország azonban még mindig szigorúan korlátozza az internetelérést, és számos Szíria-ellenes vagy támadó hangvitelű oldal letöltését tiltja.