Sára, Márió
2 °C
6 °C

Ellentámadásba lendült a T-Mobile

2005.11.24. 15:40
Bírósághoz fordul a T-Mobile, a mobilcég ugyanis az értelmező kéziszótárra és a módszertani meghatározás hiányára hivatkozva nem fogadja el a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) százötvenmillió forintos bírságát.

November 23-án bejelentette az NHH, hogy szeptemberben elindított vizsgálata szerint a T-Mobile nem felelt meg az üzleti tisztesség követelményének, a többi szolgáltatót indokolatlan többletkiadásra kötelezte, súlyosan megsértette az elektronikus hírközlési tevékenységet végzők érdekeit, meg korlátozta a piaci versenyt, és ezért megbünteti. Az egész ügy az NHH által júliusban meghatározott nagykereskedelmi összekapcsolási díjakról szól, amelyet a bejövő hívások után számláznak ki a szolgáltatók a másik félnek, illetve arról, hogy az NHH szerint a T-Mobile 1,43 forinttal magasabb átlagos percdíjat számlázott ki, mint amennyit kellett volna. (Az NHH 27,17 forint per perces átlagot adott meg, ez a legalacsonyabb a három hazai mobilszolgáltató díjai közül, azaz a Pannon GSM és a Vodafone több pénzhez jut, ha valaki az ő számaikat hívja.)

A T-Mobile csütörtöki sajtóközleménye szerint az NHH pontatlanul állapította meg átlagdíjat, átlag alatt ugyanis a Magyar Értelmező Kéziszótár és a nemzetközi szabályozói gyakorlat szerint számtani átlagot kell érteni. A T-Mobile arról is panaszkodik közleményében, hogy az NHH határozata nem tartalmazta a számítás módszertanát sem, és ezt csak szeptemberben tette közzé. Az NHH szeptemberben azt közölte lapunkkal, hogy a szóban forgó dokumentum nem módszertani útmutató, hanem csupán az ellenőrzés módszere volt.

Bíróságtól kéri a T‑Mobile az eset felülvizsgálatát, mert a cég úgy véli, hogy betartotta a nyári határozatban foglaltakat, ezért nem tehetett szert az NHH által emlegetett 900 millió forintos jogszerűtlen többletbevételre, és a fogyasztókat sem károsíthatta meg. A cég szerint nehezen értelmezhető, hogy a hatóság a júliusi határozatában nem szereplő számítási módszerre hivatkozva vizsgálódott és szabott ki bírságot. Sőt, az NHH november 23-i határozata nem tartalmaz konkrét hivatkozást az előző határozat azon pontjaira sem, amelyeket a mobilcég állítólagosan megszegett, és az NHH emellett még mindig nem adta meg pontosan, hogy álláspontja szerint mi lett volna a végződtetési díj helyes számítási módja, közölte a vállalat.

15%

Edith Eva Eger A döntés

3999 Ft
3400 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft