Lázár, Olimpia
-6 °C
-1 °C

Hazai multik szövetkeznek a távmunka meghonosításáért

2002.03.06. 13:18
Öt hazai multinacionális vállalattal írt alá együttműködési megállapodást szerdán a Parlamentben a távmunka hazai népszerűsítésére alapított közhasznú társaság, az In-Forrás XXI. Kht. A megállapodás értelmében a távmunka területén jelentős nemzetközi tapasztalatokkal rendelkező cégek: a Compaq, a Hewlett-Packard, a IBM, a Siemens és a Sun úttörő szerepet vállalnak a hazai távmunkaprogram elindításában.
A Miniszterelnöki Hivatal tavaly ősszel hozta létre a koordinációs szerepet ellátó céget, mely azóta kevesebb, mint tízmillió forintot fordított távmunkával foglalkozó portálok fejlesztésére. Várhatóan március 20-án indul a Távmunka, a Távmunka Piactér, a Távoktatás és a Digitális Aláírás portál, utóbbi egyelőre tesztüzemben. A tervek szerint az öt céggel való együttműködés keretében a multinacionális vállalatok távmunka-kultúrája és az általuk biztosított nemzetközi know-how a magyarországi kis- és középvállalkozások számára is hozzáférhetővé válik.

Itthon kevés a távmunkás

Míg az Európai Unióban a foglalkoztatottak 6 százaléka, összesen 12 millió ember dolgozik távmunkásként, az Egyesült Államokban pedig 30 millió, Magyarországon jelenleg 2 százalékra tehető a távmunkások aránya, mondta el dr. Őry Csaba, a MeH államtitkára a szerdai sajtótájékoztatón.

Munkajogi akadályok

Itthon a háztartások ötöde, 838 ezer háztartás rendelkezik számítógéppel, 220 ezer háztartásnak pedig internetkapcsolata is van. Távmunkában azonban nemcsak az otthoni internetezők dolgozhatnak, a kistelepülések teleházaiban is volna erre lehetőség. Magyarországon több akadálya is van a távmunka elterjedésének, a cégek konzervativizmusa mellett a hiányzó jogi háttér is problémát jelent.

Kismamák és nyugdíjasok a neten

Az állami közhasznú társaság a távmunka népszerűsítése mellett részt vesz a megfelelő jogi szabályozás előkészítésében is. Mint dr. Enghy Csaba, az In-Forrás XXI. Kht vezetője elmondta, a munkaügyi központokkal együttműködve szeretnék elérni a közhasznú távmunka bevezetését, továbbá a távmunkás státusz definiálásán dolgoznak. Terveik szerint nemcsak a munkájukat elvesztő 40-45 éves emberekből válhatnának távmunkások, hanem a fogyatékosok, a kismamák és a nyugdíjasok számára is vonzó lehetőséget kínálhat ez a munkaforma.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!