Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Terrorelhárítás internetfigyeléssel

2002.11.12. 21:05
A washingtoni védelmi minisztériumban azon fáradoznak, hogy - a terrorizmus elleni harc jegyében - létrehozzák az internet egész világra kiterjedő figyelésének óriási rendszerét.
Mint John Poindexter, a Pentagon tájékoztatási osztályának vezetője kedden a The Washington Post című lapnak elmondta, az a cél, hogy mindenhol a terroristák nyomában lehessenek. A lap értesülései szerint a Pentagon ennek érdekében hozzá akar férni az egész világ adatbankjaihoz. Az ellenőrző rendszer - a tervek szerint - módszeresen átfésülné az adatcsomagok millióit, hogy felfigyelhessen a gyanús hitelkártya-elszámolásokra, utazási tevékenységekre vagy olyan szokatlan orvosi receptekre, amelyek lépfene kezelésére szolgáló orvosságokra szólnak.

"Csak akkor tudjuk megtalálni és megelőzni a terroristákat, ha követjük nyomaikat" - mondta az egykori nemzetbiztonsági tanácsadó. Még évekbe fog telni, mire kifejlesztik azt a technikát, amely képes ilyen óriási adatmennyiséget átszűrni - fűzte hozzá. Az elképzelés bírálói - mint a dpa jelentésében megjegyzi - azzal érvelnek, hogy az Egyesült Államok kormányának nem lesz könnyű megkapnia eme ellenőrzési programhoz a baráti államok hozzájárulását.

Mindazonáltal a terv megvalósításának előkészületei már teljes erővel folynak. Poindexter részlege 200 millió dolláros éves költségvetéssel rendelkezik, és az átvizsgáló szoftverek kifejlesztésére vonatkozó első nagy megrendeléseket már kiadták. A The Washington Post értesülései szerint Poindexter tanácsokkal látja el a nemzeti közlekedésbiztonsági hatóságot is olyan program kidolgozása során, amely a gyanús utasok kiszűrésére szolgál.